Denník N

Američania nechcú Turkom dodať objednané stíhačky F-35, aby ich nemohli skúmať Rusi

F-35. Foto – Lockheed Martin
F-35. Foto – Lockheed Martin

Turci majú sľúbené desiatky najmodernejších lietadiel za miliardy dolárov, ale nakoniec ich nemusia dostať, lebo si zároveň kupujú zbrane z Ruska.

Napätie medzi USA a Tureckom sa ďalej prehlbuje. Spojené štáty minulý týždeň uvalili clá na turecký tovar v reakcii na stíhanie amerického pastora, ktorého Erdoganov režim obviňuje z účasti na pokuse o prevrat. Turecká líra sa v reakcii prepadla a Ankara odpovedala obmedzením dovozu elektroniky zo Spojených štátov.

Aby to nestačilo, Američania prijali zákon, ktorý dočasne zakázal dodávky supermoderných stíhačiek F-35, ktorých si Turci doteraz záväzne objednali 30. Dohromady si ich však chcú zaobstarať až 100, čím by sa stali tretím najväčším užívateľom tohto typu lietadiel na svete.

Vyše miliardy

Turecké firmy sa na výrobe týchto lietadiel podieľajú. Krajina už do projektu investovala vyše miliardy dolárov. Ak by o účasť v ňom prišla, bol by to veľký problém nielen pre ňu, ale aj ostatné zúčastnené štáty, ktoré by museli hľadať nových dodávateľov dielov vyrábaných tureckým priemyslom.

V USA už dokonca stoja dve nové F-35 – každá za približne sto miliónov dolárov – s tureckými znakmi. Zástupcovia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie