Denník N

Vládny špeciál mala ako štátna tajomníčka na starosti Saková, ukazuje organizačná štruktúra

Denisa Saková. Foto N – Vladimír Šimíček
Denisa Saková. Foto N – Vladimír Šimíček

Politici sa pýtajú, komu Slovenská informačná služba poskytla o únose informácie, znovu preto zasadne osobitný výbor.

Po kauze únosu vietnamského občana budú v septembri v Bratislave ďalšie protesty. Oznámila to iniciatíva Za slušné Slovensko, ktorá už má zarezervované námestie. Nepovedala ešte, ktoré a v ktorý deň.

„Stále nie je naplnená požiadavka novej, dôveryhodnej vlády a pribúdajú nové škandály. Táto koalícia nerobí nič pre to, aby ukázala, že si váži dôveru ľudí,“ povedal Juraj Šeliga z iniciatívy.

Požiadavka organizátorov protestov je, aby už Smer nemal ministerstvo vnútra. To isté žiadali už v minulosti. „Keďže páni Bugár ani Danko na to nereflektujú, logickým dôsledkom bude žiadať predčasné voľby,“ dodal  Šeliga.

Koaliční partneri novú ministerku Denisu Sakovú (nominantka Smeru) obhajujú a dôverujú jej.

V rozhovore pre Denník N sa jej zastal aj podpredseda parlamentu a poslanec Mosta-Híd Andrej Hrnčiar. „Neviem, koľko týždňov bola vtedy ministerka vo funkcii, prezentovala to, čím ju nabrífovali jej podriadení. Ak sa v priebehu vyšetrovania zistí, že dostala nesprávne informácie, mala by sa k tomu postaviť. Nemyslím si, že ona chcela naschvál klamať alebo zavádzať,“ povedal Hrnčiar o tom, že Saková v máji vo výbore poslancom s istotou tvrdila, že Nemci uneseného Trinh Xuan Thanha nevložili do schengenského informačného systému, a potom sa ukázalo, že to nemusí byť pravda.

Personál si v lietadle nič nevšimol

Saková však nebola na ministerstve nepopísaný list. Podľa organizačnej štruktúry ministerstva pod ňu spadali viaceré podriadené zložky, vrátane Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie