Denník N

Trump nepozná Nepál a politikom chce volať aj v noci. Diplomacia mu nejde, no problémy mal aj Obama

Donald Trump na samite v Bruseli. Foto – TASR/AP
Donald Trump na samite v Bruseli. Foto – TASR/AP

Trumpovi často vyčítajú, že mu chýbajú diplomatické skúsenosti aj prehľad v zahraničnej politike.

V júli svet obletelo video z návštevy Donalda Trumpa vo Veľkej Británii. Americký prezident si s kráľovnou Alžbetou II. prehliada čestnú stráž, keď sa zrazu dostane priamo pred ňu a zablokuje ju. Alžbeta II. sa ho pokúša obísť, Trump si zas uvedomí, že kráľovná nie je pri ňom, zastane a obzerá sa.

Trump tak nadviazal na sériu diplomatických prešľapov zo svojich zahraničných ciest. Otočiť sa kráľovnej chrbtom je podľa protokolu neslušné. Rovnako ako nechať ju kráčať samu za svojimi pätami.

Server Politico tento týždeň zverejnil nové informácie, ktoré naznačujú, že Trump má k diplomacii ďaleko a že jeho znalosti o svete mu spôsobujú problémy pri styku so zahraničnými kolegami.

Zdroj z prostredia diplomacie opisuje, ako sa Trump čuduje, že existujú štáty ako Nepál a Bhután. Stalo sa to pred minuloročným stretnutím s indickým premiérom Narendrom Modim. „Nevedel, čo sú to za štáty. Myslel si, že sú súčasťou Indie,“ povedal pre portál jeden zo zdrojov.

Bojí sa neznámych názvov

Trump nemá problém len s mapou. Ťažkosti mu vraj robí aj výslovnosť názvov niektorých menej známych štátov či cudzokrajných mien. Na stretnutiach so svetovými lídrami sa im preto občas snaží vyhnúť.

Spomínaný Nepál na brífingu vyslovil ako „nipple“, čo v preklade znamená bradavka. Bhután prečítal ako „button“. Minulý rok v septembri zas na obede s africkými lídrami Namíbiu premenoval na Nambiu.

Hneď po tom vyrobil ďalšie faux pas. „Mám

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie