Denník N

Hostia si odnášajú z hotelov mydlá, uteráky, Biblie, ale niekedy aj obrazy či vankúše. Čo sa smie a čo nie?

Foto – Flickr.com/Céline Harrand
Foto – Flickr.com/Céline Harrand

Niektoré hotely dokonca dávajú na izby cenník všetkých vecí, ktoré sa odtiaľ dajú odniesť. Popri cene za fľaškovú vodu tak napríklad zistíte, koľko by vás stál župan.

Píše Christopher Elliott, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Keď Lynn Culverová prespáva v hoteli, nikdy neodolá mydlám a šampónom, ktoré sú pre ňu nachystané v kúpeľni. Keď chyžná chýbajúce kusy nahradí, vezme si aj tie nové.

Bývalá právnička z New Jersey totiž verí, že suma, ktorú zaplatí za izbu, pokrýva aj vybavenie izby. „Niektorí z mojich spolucestujúcich to považujú za kradnutie. Môžete za nás rozhodnúť, kto má pravdu?“ spýtala sa ma.

Culverovej otázka prišla v zaujímavom čase. V Spojených štátoch mnohé hotely začali pripočítavať k cene nocľahu aj povinný poplatok vo výške 20 až 30 dolárov (17 až 26 eur) za noc. Tento príplatok zahŕňa miestne hovory, pripojenie na internet a návštevu telocvične – bez ohľadu na to, či niektorú z týchto služieb využijete.

Môžu mať vďaka tomu hostia ako Culverová, ktorá mydlo venuje na charitu, pocit, že si môžu vziať všetko, čo nie je priskrutkované? Čo všetko si vlastne môžu zobrať? Kde je hranica?

Poháre, vankúše, rastliny

Predmety ako mydlá a šampóny si podľa hotelových expertov vziať môžete. No sú tu isté limity.

Prvé obmedzenie sa týka množstva predmetov, ktoré si zoberiete. „Mnohé hotely zažívajú problém s hosťami, ktorí si počas pobytu berú nezvyčajne veľké množstvo vecí a odôvodňujú to tým, že si za ne zaplatili,“ vraví Robert Koenig, expert na manažment služieb. Podobné správanie zvyšuje hotelom náklady a núti ich, aby ceny za pobyt zvýšili alebo k nim pridali ďalší poplatok.

Druhý problém je v tom, čo si hostia nabalia. Niektorí si so sebou poberú aj značkové sklené poháre, diaľkové ovládače, vankúše,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie