Denník N

Prečo sa naši populisti zrazu kamarátia s Izraelom?

Predseda Knesetu Juli-Joel Edelstein a Andrej Danko. Foto - TASR
Predseda Knesetu Juli-Joel Edelstein a Andrej Danko. Foto – TASR

Čím väčšie problémy má súčasná izraelská vláda s demokraciou, tým viac sa páči Orbánovi a Dankovi.

Spoločná demonštrácia desaťtisícov drúzov a židovských kritikov súčasnej vlády Benjamina Netanjahua, ktorá sa konala pred necelými dvomi týždňami v Tel Avive, má s naším regiónom viac spoločného, než by sa na prvý pohľad zdalo. Vysvetľuje, prečo sa zrazu Izrael stal obľúbenou destináciou stredoeurópskych populistov od Viktora Orbána až po Andreja Danka. Mnohí z týchto ľudí pritom boli v minulosti voči Izraelu veľmi kritickí a radi sa zahrávali či dodnes zahrávajú s antisemitizmom.

Drúzovia a izraelská opozícia protestovali proti novému zákonu, ktorý Izrael definuje ako národný štát, ako štát jediného, židovského národa. Zákon oslabil postavenie arabčiny, ktorá bola dovtedy jedným z dvoch oficiálnych jazykov, na jazyk so špeciálnym statusom. Dá sa však naďalej používať pri styku s úradmi.

Drúzovia sú arabskojazyčná nábožensko-etnická komunita, ktorá sa ešte v stredoveku oddelila od šiitskej vetvy islamu. Vyznávajú svojráznu synkretickú vieru s prvkami starovekého gnosticizmu, veria napríklad na inkarnáciu. Dodnes majú často problémy so svojimi ortodoxnými moslimskými susedmi, ktorí ich považujú za heretikov, preto sa snažia byť politicky neutrálni a lojálni k štátu, v ktorom žijú. Spolu s Beduínmi boli vždy vernými občanmi Izraela, na vlastnú žiadosť slúžia v jeho armáde. Aj preto sú ich súčasné protesty pre Izrael veľmi nepríjemné.

Izrael bol i v minulosti často zjednodušene označovaný za židovský štát. Židia tvoria viac ako tri štvrtiny jeho obyvateľov. Po prvý raz to však takto jednoznačne definuje zákon. Menšiny a opozícia sa oprávnene obávajú, že bude základom pre ďalšie kroky vlády obmedzujúce občianske a menšinové práva.

Orbánova otočka

Netanjahu má autoritárske sklony, je to nacionalista a populista. Maďarský zákon obmedzujúci mimovládne organizácie sa okrem ruského inšpiroval i podobným izraelským zákonom. Netanjahuova vláda súhlasí s rôznymi kampaňami proti maďarsko-americkému finančníkovi Georgeovi Sorosovi, ktorého obviňuje z podpory organizácií kritizujúcich jeho kroky. Účelovo pritom ignoruje, že útoky na Sorosa majú často antisemitský charakter a sú motivované židovským pôvodom miliardára.

Netanjahu je navyše protivníkom moslimov a Arabov, ktorí sú dnes najobľúbenejším nepriateľom európskych populistov a extrémistov. Nečudo, že takáto izraelská vláda začína byť sympatická populistickým a autoritárskym stredoeurópskym politikom, ktorí v minulosti Izrael skôr odmietali, antisemitizmus používali ako politický nástroj a naopak sa usilovali o blízke vzťahy s pochybnými moslimskými režimami.

Typickým príkladom je maďarský premiér Viktor Orbán. Počas svojej prvej vlády sa snažil zmeniť orientáciu zahraničnej politiky, utlmiť vzťahy s Izraelom a naopak budovať priateľské vzťahy s arabskými krajinami. Ešte v roku 2015 chcel v Budapešti stavať obrovskú mešitu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

SNS

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie