Denník N

Robila som 88 dní na austrálskej farme, aby som získala víza. Zuzana dala v Bratislave výpoveď a odišla cestovať

Foto - archív Zuzany Vitkovej
Foto – archív Zuzany Vitkovej

Po lýtka v bahne, odkrojiť a nabaliť 4-tisíc kapustných hláv denne. Alebo triediť kukuricu a zelené fazuľky. Zuzana Vitková hovorí, ako vyzerá 88 dní na farmách v Austrálii.

Kapusta všade, kam dovidíte. Blato a dažďová voda po lýtka. Zuzana Vitková v rukaviciach a mikine stojí v hriadke, kde ju v každom rade čakajú tri hlávky kapusty, ktoré musí odrezať a hodiť na vlečku.

A vlečka nepočká. Desať hodín. Zhruba 4-tisíc kapustných hláv denne.

Každý, kto si chce v Austrálii predĺžiť víza s názvom Work and holiday o ďalší rok, musí odpracovať mimo veľkých miest zhruba tri mesiace. Často ide o prácu na farmách alebo v službách.

Víza, ktoré ročne dostane okolo 200-tisíc ľudí, majú totiž priniesť pracovnú silu aj farmárom a rybárom.

Posledné roky sa povinná práca na farmách spája aj s problémami. V máji tohto roku napríklad britský denník The Guardian priniesol príbeh 27-ročného Belgičana Oliviera Caramina, ktorý na tekvicovej farme zomrel pre horúčavu.

Médiá priniesli informácie aj o znásilneniach či obťažovaní na farmách.

„Každý rok sa dostane do novín v Austrálii zopár fariem kvôli obťažovaniu či vykorisťovaniu,“ hovorí Zuzana Vitková, ktorá s priateľom Martinom 88 dní na farme odpracovala.

Opisuje, prečo odišla z práce v Bratislave a rozhodla sa cestovať, aj to, aké to je vymeniť prácu v kancelárii za farmu, kde musí vstávať ešte za tmy a preberať zeleninu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie