Denník N

Podcast: Nikde nie je napísané, že na dovolenke sa musia ľudia len smiať, pripomína psychologička

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Ak sa aj vám stalo, že práve na dovolenke vyšli na povrch dlho prehliadané problémy a spory, nie ste sami. Psychologička radí, ako sa pripraviť, aby sa dovolenka neskončila fiaskom.

Podcasty nájdete na: Apple podcastySpotifyPodbeanAmazon Alexa – RSS

Celé zle. Tak zhodnotila dlho plánovanú dovolenku po návrate domov 42-ročná Martina. „To, že sa prázdninový bungalov vôbec nepodobal tomu z katalógu cestovky, ma trápilo najmenej. Naše dve deti sa skrúcali v kŕčoch, lebo niečo pojedli na miestnom trhu. Manželova pubertálna dcéra z prvého manželstva, ktorá býva so svojou mamou a tentoraz trávila s nami leto, sa ani trochu nesnažila predstierať, že ju niečo baví a niečo sa jej chce. S manželom sme sa pohádali už na letisku, lebo zistil, že nemá v batožine okuliare na čítanie a, samozrejme, to bola moja chyba, lebo ja som všetko na poslednú chvíľu balila, pretože v deň odletu som ešte dopoludnia musela do práce,“ opisuje Martina a priznáva, že prvé dva večery si aj poplakala.

Potom sa to, našťastie, zásluhou všetkých zúčastnených upokojilo. Dostali nové ubytovanie, manžel si kúpil provizórne okuliare v drogérii, deti prestali vracať, tínedžerka si našla veku primeranú partiu a dokonca bola ochotná aj strážiť menších súrodencov, aby mali Martina a jej manžel trochu času sami pre seba.

„Na dovolenku som išla vo veľkom napätí z práce aj z domácej situácie. Mali sme za sebou veľmi ťažký polrok a od tých 18 dní som si veľa sľubovala. Asi preto som sa zosypala v podstate z bežných a ľahko riešiteľných vecí, doma sa mi to nestáva,“ hovorí Martina.

Na dovolenke plakala ešte raz. „Na samom konci mi manželova dcéra, s ktorou som nikdy nemala dobrý vzťah, poďakovala, povedala, že to bola najlepšia dovolenka v jej živote a poprosila ma, či ju ešte niekam zoberieme.“

Dovolenka ako cheesecake

Jej príbeh nie je ničím výnimočný. Mnohí máme skúsenosti, ako nám dovolenku pokazila choroba, zlé počasie alebo nekvalitné služby. To sú vonkajšie faktory, ktoré nevieme ovplyvniť.

Nezriedka sa však stáva, že dovolenku zasiahnu aj hádky medzi rodičmi, šarvátky detí, neschopnosť dohodnúť sa na programe, zladiť sa, ponorková choroba či spory o to, ako naložiť s dovolenkovým rozpočtom, hlavne ak je tesný a časť rodiny je zaťažená na múzeá a druhá na vodné atrakcie.

Situácia sa ešte komplikuje, ak rodina odchádza na dovolenku rozhádaná, s nevyriešenými konfliktmi či vtedy, ak sa niektorým členom vlastne ani nechce ísť.

Z toho, na čo sa mali všetci tešiť ako na únik z každodennej rutiny, môže byť napokon jeden veľký stres a pocit, že po dovolenke by všetci potrebovali ešte jednu, na zotavenie sa.

„Dovolenka je ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie