Denník N

Kameňmi a tehlami proti Sovietom – najväčší masaker z augusta 1968 bol v Košiciach

Námestie osloboditeľov v Košiciach 21. 8. 1968. Foto - Tibor Gutray
Námestie osloboditeľov v Košiciach 21. 8. 1968. Foto – Tibor Gutray

Išlo o jediný masový aktívny odpor ľudí proti okupantom na Slovensku. O streľbe proti demonštrantom na Námestí osloboditeľov sa roky nesmelo hovoriť.

Sedemnásťročný Andrej Varga sa pozerá na svoju dlaň. Už nejakú chvíľu z nej tečie prúdom krv, ale až teraz si uvedomil, že dostal zásah. Prestrelili mu ruku. Keď mu ju neskôr budú vo vojenskej nemocnici ošetrovať, zostane mu 21 stehov a jazva na celý život. Pol roka od toho momentu nepohne prstami.

Učeň z automobilových opravovní s prestrelenou rukou ranu najskôr necítil. Nestíhal sledovať, čo sa to okolo neho deje.

Mladá matka s dieťaťom sa postaví pred idúci sovietsky tank a kričí na okupantov; stroj, našťastie, zastaví.

Iný tank sa točí dookola na električkovej trati a schválne vytrháva koľajnice.

21-ročný robotník Bartolomej Horváth vybehne zo stavby hotela Slovan, vylezie na jeden z tankov a lopatou sa snaží rozbiť sklo na periskope. Z tanku vylezie vojak a vystrelí po ňom dávku zo samopalu. Bartolomeja trafí do brucha a ľavej ruky, 11. septembra zomrie v nemocnici.

Sovieti strieľajú nielen zo samopalov, ale aj z guľometov; projektily prestrelia aj steny, okná, dvere.

12.30: Pri vchode do Tuzexu trafí sovietska strela 16-ročného Michala Hamráka, učňa z Východoslovenských železiarní, priamo do srdca. Pás chlapcovej krvi zostane na múre ešte týždne. Jeho matka smrť syna a následnú šikanu Štátnej bezpečnosti neunesie a spácha samovraždu.

Asi 13.00: 19-ročný hudobník Ladislav Martoník, študent hudby z Rakúska, dostal zásah do hlavy rovnako pred Tuzexom, kde chcel kúpiť darček mame. Na druhý deň o 9.30 zomrie v nemocnici.

Sedemnásťročný Andrej ešte bez zranenia pozoruje, ako cez košické Námestie osloboditeľov k rozostavanému hotelu Slovan prichádza muž na bicykli, položí ho, zdvihne zo zeme tehlu a hodí ju do vojenského auta. Spolujazdec vystrčí z okna samopal a začne strieľať naokolo. Za Andrejom zhíkne žena a ide k zemi, dostala strelu do brucha. Andrej s prestrelenou dlaňou sa jej snaží pomôcť, nesie ju do vojenskej nemocnice a tam ošetria aj jeho.

Je 21. augusta 1968, päť hodín popoludní, už asi dvanásť hodín prúdia košickým Námestím osloboditeľov sovietske tanky a autá, ktoré obsadzujú Československo. Tu v Košiciach to bude najväčší masaker: sedem ľudí zomrie a najmenej 71 Sovieti zrania – takých, čo kládli odpor, ale aj tých, čo iba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

August 1968

História

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie