Denník N

Ministerstvo zahraničia si predvolalo ruského chargé d’affaires, pretože šíril dezinformáciu Hlavných správ

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Foto – TASR
Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Foto – TASR

Nezasahujte do našich vnútorných záležitostí a nešírte dezinformácie, vyzvala slovenská diplomacia ruské veľvyslanectvo.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí si dnes predvolalo chargé d’affaires veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku.

Diplomaciu totiž nahnevalo šírenie dezinformácií zo strany ruského vojenského pridelenca na jeho facebookovom účte. Pridelenec na ňom prebral dezinformáciu, ktorú šíril prokremeľský portál Hlavné správy. Úrad pridelenca obrany RF na Slovensku ju prebral od slova do slova na svojej oficiálnej stránke na sociálnych sieťach.

Hlavné správy v článku s odvolaním sa na dezinformáciu ruského portálu Politikus píšu o správe vysokého komisára OSN pre ľudské práva, ktorá sa venuje bojom na Donbase z augusta 2014, pri ktorých došlo k porušovaniu ľudských práv a možným vojnovým zločinom. Vykreslili ju, akoby sa porušovania ľudských práv v konflikte dopúšťala iba ukrajinská strana, jej dobrovoľnícke batalióny, a o účasti ruskej strany tam nie je ani zmienka.

Podľa slovenského ministerstva je šírenie dezinformácií zo strany ruského pridelenca v rozpore so „záujmom rozvíjať dobré vzťahy medzi oboma krajinami“.

“Potvrdilo sa, že Hlavné správy zohrávajú úlohu nástroja v rukách ruskej propagandy,” povedal riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov.

MZV: Nezasahujte do našich záležitostí a nezavádzajte

„Zástupca veľvyslanca Ruskej federácie bol upozornený, že je kategoricky neprípustné, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie