Denník N

Právnik s referenciami od Kmotríka má posilniť úrad kontrolujúci tendre

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. Foto - TASR
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. Foto – TASR

Šéf Úradu pre verejné obstarávanie vybral za podpredsedu advokáta Juraja Bugalu. Ten sa pozná so šéfom SNS aj so štátnym tajomníkom na ministerstve dopravy. Hovorí, že bude rozhodovať nezávisle.

Novým podpredsedom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa má stať advokát Juraj Bugala. Získa tak vplyvnú pozíciu na úrade, ktorý kontroluje štátne tendre za stovky miliónov eur.

Do funkcie si ho vybral predseda ÚVO Miroslav Hlivák (na snímke). Rozhodnutie podľa neho vzišlo z niekoľkomesačných rokovaní s niekoľkými kandidátmi.

Hlivák nomináciu v piatok predložil na rokovanie vlády, ktorá podpredsedov menuje na jeho návrh. Dá sa očakávať, že návrh prerokuje v stredu 22. augusta.

„Pre mňa bolo kľúčové, aby sa kandidát stotožnil s filozofiou vedenia ÚVO, ktorú presadzujem,“ citovala agentúra TASR Hliváka. Dôraz je podľa neho na nestrannosti, odbornosti a nezávislosti úradu.

Pozná sa s Dankom

Bugala má viac než 15-ročnú advokátsku prax. Hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková potvrdila, že má skúsenosti aj z kancelárie Bugala – Ďurček, v ktorej pôsobil ako partner.

Juraj Bugala – Foto: www.akbd.sk

V referenciách advokátskej kancelárie Bugala – Ďurček sa spomína napríklad spoločnosť GGE, ktorú v roku 2015 predal Ivan Kmotrík.

V minulosti sa Bugala vyjadril, že sa zo školských čias pozná so šéfom SNS Andrejom Dankom. „Niekoľko rokov som sa s ním nestretol,“ povedal Denníku N pred rokom.

Aj v piatok Denníku N povedal, že sa s Dankom nestretáva a o novom poste na ÚVO s ním nehovoril. Vylúčil, že by bola jeho nominácia spojená s koaličnými dohodami.

Bugalov partner v kancelárii Ďurček je aktuálne štátnym tajomníkom na ministerstve dopravy ako nominant SNS. Takisto sa pozná so šéfom SNS Dankom.

Bugala hovorí, že v prípade zvolenia za podpredsedu ÚVO bude na novom poste pôsobiť „úplne nezávisle“. Podľa TASR vo vyhlásení píše, že počas výkonu funkcie preruší výkon funkcie advokáta.

„V prípade

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie