Denník N

Talianska vláda za pád mosta viní aj Úniu. Na cesty sme vám dali miliardy, odpovedá Brusel

Zelené nákladné auto ani ďalšie autá už na moste nie sú. Foto – TASR/AP
Zelené nákladné auto ani ďalšie autá už na moste nie sú. Foto – TASR/AP

Šesťsto ľudí bývajúcich pri moste sa muselo odsťahovať.

Talianska vláda má dvoch vinníkov, na ktorých ukazuje prstom za utorkový pád mosta v Janove. Okrem spoločnosti, ktorá spravovala cestu, útočí najmä taliansky minister vnútra a líder v prieskumoch najsilnejšej strany Liga Matteo Salvini aj na Európsku úniu.

Viní ju z toho, že podľa neho bráni krajine dostatočne investovať do infraštruktúry.

„Taliansko musí mať dovolené míňať potrebné peniaze, aby naše rieky, školy, diaľnice a nemocnice boli bezpečné bez tých bláznivých obmedzení zo strany Európy. Bezpečnosť pre Talianov je na prvom mieste,“ napísal vo štvrtok na Twitteri Salvini.

Salvini mal na mysli najmä Pakt stability a rastu, podľa ktorého by všetky štáty eurozóny vrátane Talianska mali mať dlh najviac 60 percent HDP a deficit verejných financií 3 percentá. Mnohé to nedodržujú.

Taliansko má momentálne dlh až 132 percent HDP, v EÚ sú na tom horšie iba Gréci. Deficit je tento rok pod tri percentá, no veľa rokov predtým to tak nebolo.

Ohradila sa

Možno nečakane sa voči týmto obvineniam členovia Európskej komisie ohradili. Hovorca Komisie aj komisár pre rozpočet Günther Oettinger reagovali, že nikto v Bruseli nebráni Talianom míňať na infraštruktúru, naopak, Brusel to podporuje. A pripomenuli, koľko peňazí na cesty dostáva Taliansko z európskych fondov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pád mosta v Janove

Svet

Teraz najčítanejšie