Denník N

Praha predbehla Bratislavu v plánovaní budúcnosti mesta minimálne o 10 rokov

V Prahe funguje Institut plánování a rozvoje (IPR), ktorý presadzuje moderný a progresívny prístup k rozvoju mesta. V praxi sú to veci, z ktorých by sa väčšine Bratislavčanov ježili chlpy.

Možno sa aj vám zdá, že cenám bratislavských bytov uletel dekel. Možno si vravíte, že ďalej už rásť ani nemôžu (môžu) a že toto už naozaj nie je normálne (je).

Lepšiu perspektívu získame pohľadom do Prahy. Priemerná cena za meter štvorcový v Prahe sa dnes pohybuje okolo 3700 €, v Bratislave je to okolo 2600 €. Tento rozdiel je výrazne vyšší ako rozdiel v priemerných mzdách a, najmä, nárast v Prahe za minulý rok vystrelil až na 24 % a zatiaľ to vyzerá tak, že rast aj v tomto roku pokračuje porovnateľným tempom.

Prahe sa stalo to, čo sa často stáva mnohým obľúbeným a úspešným svetovým metropolám. Ak máte ekonomicky prajné časy a mesto urobíte atraktívnym, začne v zvýšenej miere priťahovať ľudí zo zvyšku krajiny, ale aj z celého sveta a mesto automaticky zdražie.

Špecifická kategória zdražovania sú ceny nehnuteľností, ktoré vedia rásť ešte rýchlejšie ako všetko ostatné, pretože ich ponuka sa v mnohých prípadoch nestíha prispôsobovať dopytu (dôvody môžu byť rôzne: zlá stavebná legislatíva, regulácie, protesty proti novej výstavbe alebo aj objektívne geografické dôvody, ako je to napr. v San Franciscu, ktoré je obkolesené vodou).

V Prahe dokonca výstavba nových bytov výrazne poklesla, a preto ceny explodovali. Dnes to tam vyzerá tak, že stredná trieda z centra mesta mizne, bujnie tam Airbnb a drahé byty si kupujú ruskí oligarchovia. Bytov je tak málo a ich ceny sú také vysoké, že mnoho ľudí sa sťahuje na okraj alebo až za hranice Prahy, pretože v meste si už byt nemôžu dovoliť.

Aj na toto má reagovať nový územný plán Prahy, ktorý pod názvom Metropolitní plán spracovával Institut plánování a rozvoje od roku 2013. Do platnosti by mal vstúpiť v roku 2023.

Najzaujímavejšie na tom je, že mnohé z vecí, ktoré v Prahe považujú za pokrokové a potrebné, sú v absolútnom protiklade k najčastejším heslám verejnej debaty v Bratislave.

Nový územný plán Prahy prezentujú v sídle Institutu plánování a rozvoje, v priestore zvanom CAMP – Centrum architektúry a městského plánování. Okrem toho sa tu konajú diskusie s architektmi a urbanistami, prednášky alebo aj koncerty. Niečo podobné v Bratislave veľmi chýba. Foto – autor

Praha odkazuje: mesto má byť hustejšie a kompaktnejšie, výstavba na vybraných miestach menej regulovaná a výškové budovy sú v poriadku

Jednou z kľúčových téz, ktoré nový územný plán Prahy razí, je, že mesto sa nemá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie