Denník N

Na stretnutie farmárov s opozičnými politikmi pozvala jedna skupina aj kotlebovcov. Keby prišli, ostatní by s nimi mali problém

Foto N – Andrej Bán
Foto N – Andrej Bán

Farmári sa v Banskej Štiavnici stretli s opozičnými politikmi, poslanci predložia zmenu zákona o nájme pôdy.

„Sú problémy, s ktorými vieme farmárom pomôcť hneď. Veľké reformné veci súvisia so zmenou vlády. Bude možné ich urobiť, až keď tam nebudú Matečná, Kožuch, Šklíbová a spol.,“ vyhlásila podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová po rokovaní so zástupcami farmárov v Banskej Štiavnici.

Pripravia zmenu zákona o nájme pôdy

Výsledkom stretnutia farmárov s opozičnými politikmi je dohoda, že poslanci predložia na septembrovú schôdzu parlamentu zmenu zákona o nájme poľnohospodárskej pôdy, ktorá by vrátila situáciu okolo náhradných pozemkov pred zrušenie paragrafu 15.

Na Slovensku je približne 100-tisíc držiteľov rozhodnutia o užívaní náhradného pozemku. Tímlíderka SaS pre poľnohospodárstvo Jarmila Halgašová odhaduje, že ak nedôjde k zmene, zostane z nich reálne asi desať percent.

Pozvali aj kotlebovcov

Vznikajúce občianske združenie Iniciatíva poľnohospodárov pozvalo na rokovanie v Banskej Štiavnici o spolupráci všetky opozičné parlamentné strany, relevantné mimoparlamentné strany a nečakane aj Kotlebovu ĽSNS. Extrémistov presadila do politickej zostavy, ktorá by mala pracovať perspektívne na novej poľnohospodárskej koncepcii Slovenska, banskobystrická krajská skupina iniciatívy. Kotlebovci rokovanie ignorovali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Slovensko

Teraz najčítanejšie