Denník N

Nový prieskum preferencií: Koalícia by vládu nezostavila, opozícia bez SNS alebo Mosta tiež nie

Preferencie strán sa v lete výrazne nezmenili, koalícia aj opozícia by mali problém so zostavením vlády.

Súčasná vládna koalícia Smer, SNS a Most-Híd by ani dnes nevedela zostaviť vládu, no Smer je podľa najnovšieho prieskumu agentúry AKO aj po kauze únosu Vietnamca naďalej najsilnejšou stranou.

Oproti júnovému prieskumu si Smer mierne polepšil o 0,4 %. SNS narástla na 11 %, no Most-Híd je už s 5,3 % na tesnej hranici zvoliteľnosti. Agentúra robila prieskum preferencií od 15. do 17. augusta formou telefonického dopytovania na vzorke 1000 ľudí. Rozdiely v preferenciách oproti staršiemu prieskumu sú veľmi malé a môže ísť iba o štatistickú chybu. Podobne vyšiel aj augustový prieskum agentúry Focus.

Výsledky prieskumu nie sú veľmi priaznivé ani pre opozíciu. Druhá najsilnejšia SaS by sa do parlamentu dostala po miernom náraste preferencií s 15,7 % a aj Sme rodina stúplo z 9,3 % na 10,3 %. Na zostavenie vlády by to však opozícii bez Mosta alebo SNS nestačilo.

KDH presvedčilo menej voličov ako na začiatku leta: zo 7,2 % sa posunuli na 6,1 %. Kotlebova strana mierne spadla o 0,2 % na 10,9 %. Do parlamentu by sa nedostalo Progresívne Slovensko, ktoré od júna stúplo zo 4 na 4,1 %, a ani strana Spolu, ktorá klesla na 3,3 % z 3,8 %.

Smer by pri takýchto výsledkoch mal v parlamente 36 poslancov, SNS 19 a Most-Híd 9 zákonodarcov. Na väčšinu (76 hlasov) by im tak chýbalo ešte 12 mandátov.

Opozícia bez Kotlebu by mala 68 kresiel. Ak by chcela zostaviť vládu, musela by sa dohodnúť s Mostom alebo SNS.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie