Denník N

Ani Denzel Washington nezachráni prvoplánový film

Foto – Glen Wilson/Columbia Pictures
Foto – Glen Wilson/Columbia Pictures

Nevadí, že hrdina je natoľko neomylný, presný a nesmrteľný ako Chuck Norris, ktorý dokáže vyvraždiť všetkých okolo v priebehu niekoľkých sekúnd, aspoň sa človek zabaví. Väčším problémom je minutáž.

Pripomeňme, že Equalizér je prerábka rovnomenného televízneho projektu z osemdesiatych rokov. Filmové spracovanie prišlo až v roku 2014, keď skúsené duo Washington a režisér Antoine Fuqua obnovilo spoluprácu, ktorá im v minulosti priniesla nemalý úspech.

Ich snímka Traning Day z roku 2001 bola výborná a dnes už 63-ročný herec získal zaslúženého Oscara. V tomto prípade si uznanie zaslúžili najmä scenáristi a protagonisti, vďaka ktorým príbeh skutočne zaujal a snímka pôsobila autenticky, ale ubrať podielu režiséra by nebolo fér.

Fuqua však dodnes úspech nezopakoval, Washingtonova kariéra je plná vzácnych rolí a právom dlhodobo patrí medzi najznámejšie herecké tváre na svete. Deväť nominácií (vrátane tohtoročnej za úlohu obhajcu v dráme Roman J. Israel, Esq.) na Cenu akadémie, dve premenené, už nemá čo dokazovať.

Ale keďže skromný filmový projekt Equalizér, ktorý s rozpočtom 55 miliónov zarobil úctyhodných vyše 192 miliónov, nečakane bodoval a doba praje pokračovaniam, Washington dostal možnosť na prvý sequel vo svojej štyridsaťročnej kariére.

Stvárnil bývalého člena tajnej služby Roberta McCalla, ktorý predstieral svoju smrť, aby v pokoji dožil. Je vdovec, ktorý pracuje v sklade miestnych potrieb. Nespavý pedant so všetkým na svojom mieste, čo po nociach číta v bistre Hemingwaya, pomáha schudnúť kolegovi s nadváhou a nadväzuje letmé konverzácie s mladou prostitútkou Teri. Všedný a snáď ničím výnimočný námet pozmení jeho miestami až parodické stvárnenie.

Tentokrát prišiel očakávaný triler o mesiac skôr ako predchodca, pritom len nedávno do kín prilákala vyše 30-tisíc Slovákov špionážna séria s Tomom Cruisom a ľahko je oba prípady porovnať.

Napraviť námet

Čo zaujme oko diváka najviac, je zmena hlavného hrdinu. A nie je to len výmena svetlej košele za tmavú.

Pokojný, uvážlivý a uzavretý muž v šesťdesiatke s vystupujúcicm bruškom a botaskami naruší vlastný stereotyp v momente, keď pocíti ťarchu zodpovednosti za mladé dievča, a morálna dilema nie je dlho morálnou.

Na pohľad mierumilovný introvert sa ako bývalý člen tajnej vojenskej služby s vami príliš zhovárať nebude a vypráši dušu zo všetkého. Zadymí auto a vy lapáte po

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie