Denník N

A ty, dedo, prečo si vtedy mlčal?

Najsilnejšia scéna z televízneho filmu Aleluja (1968) a obaly zakázaných platní Bratříčku, zavírej vrátka a Pokoj vám. Reprofoto – kniha Fedora Freša Sideman
Najsilnejšia scéna z televízneho filmu Aleluja (1968) a obaly zakázaných platní Bratříčku, zavírej vrátka a Pokoj vám. Reprofoto – kniha Fedora Freša Sideman

Najslávnejšie pesničky, ktoré vznikli v auguste 1968, sú české a stačí ich pripomenúť stručne. Toto je príbeh o tom, ako sa s okupáciou krajiny vyrovnali najznámejší slovenskí muzikanti.

Bratříčku, zavírej vrátka, Dobře míněná rada a Modlitba pro Martu. To sú tri hlavné pesničky, ktoré sa u nás spájajú s augustom 1968. Dobre známe sú aj okolnosti, za akých vznikli, aj ďalšie osudy ich tvorcov a spevákov.

Karel Kryl napísal svoj najznámejší protestsong, keď cestoval vlakom z nútene prerušenej dovolenky a popri trati videl tanky. Malému bratovi vysvetľuje, aby neplakal, lebo to nie sú bubáci, ale vojaci, ktorí prišli v železných maringotkách. Na obale jeho debutového albumu je portrét chlapca s terčom nakresleným na bunde a v pesničkách, ktoré Kryl zložil v ďalších mesiacoch, bol ešte tvrdší – dal im názvy ako Tak vás tu máme, bratři či Pochod Gustápa. Rýchlo pochopil, že terčom už je on sám, a emigroval.

Popevok Jaromíra Vomáčku je známejší podľa refrénu Běž domů, Ivane. Napísal aj niekoľko ďalších protiokupačných songov, napríklad Držet hubu, držet krok. Nový režim mu to nezabudol, a keďže Vomáčka sa rozhodol, že do cudziny sa mu odísť nechce, výrazne prispel k jeho predčasnému úmrtiu na infarkt (mal len 55 rokov).

Modlitba pro Martu pôvodne vznikla pre historický televízny seriál Pieseň pre Rudolfa III., no keďže do štúdia sa išlo až 23. augusta 1968, dostala úplne súčasný rozmer. „Na to sa vari ani nedá zabudnúť. Na iné nahrávky áno, ale na túto nie. Ako mi bolo pri nahrávaní, ťažko rozprávať. Samotná pieseň mi skvele sadla, k tomu tie okolnosti, myslela som, že sa asi zrútil svet,“ spomína Marta Kubišová v dokumente Magický hlas rebelky. Trojnásobnú Zlatú slávicu po falošnom obvinení z pornografie, ktoré pripravila ŠtB, v roku 1970 režim úplne odstavil. Mala problém zohnať aj obyčajné zamestnanie.

https://www.youtube.com/watch?v=S3UaBQSYQCU

Všetky tieto pesničky spája aj to, že vznikli v Česku. Vstup okupačných vojsk na Slovensku najskôr zarezonoval medzi skladateľmi klasiky. Konkrétne sa prejavil v troch dielach i v osobných postojoch. Príbehy týchto skladieb a ich autorov nie sú až také známe. No sú veľmi zaujímavé a dobre ilustrujú, ako rýchlo vyprchala revolučná nálada v celej spoločnosti.

Preč s nimi!

Hudba je politicky podozrivá, pretože je dvojakej povahy: dokáže povzbudzovať, no zároveň môže niekedy pôsobiť ako dôkladné ópium vyvolávajúce nečinnosť, zotrvačnosť, tuposť a otrocký pokoj. Tieto slová

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie