Denník N

Milióny Európanov vyjadrili svoj názor, či chcú zrušiť letný čas. Čo bude ďalej?

Európania posúvajú ručičky dvakrát do roka. Foto - TASR
Európania posúvajú ručičky dvakrát do roka. Foto – TASR

Rozhodnutie, či v prípade zrušenia ponechať zimný alebo letný čas, bude na jednotlivých štátoch. 

Ešte nikdy toľko Európanov nevyužilo možnosť poradiť v nejakej veci Európskej komisii. Počas šiestich týždňov do minulého štvrtka mohli občania EÚ vyplniť dotazník s otázkami, čo si myslia o striedaní zimného a letného času.

Chceli by, aby to pokračovalo, a ak nie, bol by pre nich výhodnejší trvalý letný alebo zimný čas?

Dotazník na webe vyplnilo 4,6 milióna ľudí a organizácií, čo je skoro percento populácie EÚ. Aký je ich názor, ale aj to, koľko Slovákov sa zapojilo, zverejnia v správe v najbližších týždňoch.

Neznamená to však, že hlas ľudu rozhodne. Verejná konzultácia má len poradný vplyv. Na jar Európsky parlament požiadal Európsku komisiu, aby zvážila, či pokračovať v nariadení z roku 2001 o striedaní letného a zimného času v celej EÚ.

„Komisia bude zvažovať, či zmeniť súčasné pravidlá. Proces stále prebieha, preto je skoro špekulovať o ďalších krokoch. Verejná konzultácia je len jedným z prvkov hodnotenia Európskej komisie,“ odpovedal pre Denník N jeden z jej hovorcov Daniel Rosario.

V konečnom dôsledku by zmenu musel schváliť Európsky parlament a samotné členské štáty.

Chcú zachovať jednotu

Súčasné nariadenie hovorí, že čas v celej Európskej únii sa mení na letný v poslednú marcovú nedeľu a vracia sa späť na štandardný (alebo zimný) v poslednú októbrovú nedeľu.

Európska komisia chce, aby sa v tomto zachovala jednota. Ak by sa v jednom členskom štáte striedal zimný a letný čas a inom nie, spôsobilo by to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie