Denník N

Bratislava môže mať prvý naozajstný mrakodrap. Čo na výškové budovy hovoria kandidáti na primátora?

Pohľad na časť novej štvrte s novou časťou Eurovey v popredí, so Sky Parkom a s Panorama City v pozadí.
Pohľad na časť novej štvrte s novou časťou Eurovey v popredí, so Sky Parkom a s Panorama City v pozadí.

Pri nábreží Dunaja vyrastá bratislavský „downtown“. Aká vysoká má byť Bratislava? Kandidáti na primátora chcú výšku budov regulovať.

V prvej polovici 30. rokov minulého storočia sa Bratislava hrdila výstavbou „Manderláku“, ktorý bol pri svojej 45-metrovej výške najvyššou stavbou vtedajšieho Československa.

Dnes ho prerastá takmer každá nová výšková budova. Najvyššou dominantou hlavného mesta je už šestnásť rokov budova Národnej banky Slovenska (111,6 metra), ktorá je od roku 2002 hranicou, ponad ktorú sa vyššie nestavalo.

Mrakodrap, Eurovea II a ako už J&T skresávalo podlažia

To už v nasledujúcich rokoch platiť nemusí. V Bratislave možno postavia už aj vežu, ktorá sa naozaj môže volať mrakodrap, teda bude mať viac ako 150 metrov.

Túto hranicu pritom chceli developeri v Bratislave pokoriť už dávno, no museli svoje plány skresávať.

Momentálne najbližšie k mrakodrapu má plánovaná veža na brehu Dunaja v projekte Eurovea II od developera J&T Real Estate. Veža by mala mať 168 metrov. Pár mesiacov pred novembrovými komunálnymi voľbami sa do projektu pustil starosta Ružinova Dušan Pekár (KDH) a žiada jeho zníženie, napísal Trend.

Developer J&T Real Estate už zo svojich výškových plánov raz skresával. Dve veže Panorama City pri novej budove Slovenského národného divadla mali mať podľa plánov výšku až 177,5 metra

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislava

Developeri v Bratislave

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie