Denník N

Invázia sa začala oslepením československých radarov, predchádzal jej podvod na letisku (+infografika vojenských síl)

Obchodná ulica. foto © Ladislav Bielik
Obchodná ulica. foto © Ladislav Bielik

August 1968 symbolizujú zábery na masy tankov a sovietskych vojakov, ale technicky zaujímavejšia časť okupácie sa odohrala hneď na začiatku vo vzduchu.

Keď 21. augusta 1968 napadli armády Varšavskej zmluvy Československo, vo Vietname už tretí rok prebiehala operácia s názvom Rolling Thunder. Americké letectvo tak nazvalo letecké bombardovanie severovietnamských cieľov.

Keďže tie bránil na ten čas veľmi pokročilý systém protivzdušnej obrany, Američania sa ho pri náletoch snažili oklamať. V podstate šlo o pokus oslepiť radary protivníka tak, aby vlastné lietadlá mohli nerušene splniť svoje úlohy.

Nebola to úplná novinka. Už počas druhej svetovej vojny spojenci zhadzovali nad Nemeckom tony kovových pásikov, ktorými miatli nemecké radary. Ani vtedy, ani vo Vietname sa to však zďaleka nedarilo dokonale.

Američania od marca 1965 do novembra 1968 prišli bezmála o tisíc lietadiel. No nebyť rádioelektronického boja – tak sa súperenie s nepriateľovou elektronikou volá – boli by ich straty ešte vyššie.

Pre nás je táto skúsenosť zaujímavá preto, lebo Sovietsky zväz predával svoje zbrane Severnému Vietnamu aj Československu. Vďaka tomu bola aj tunajšia protivzdušná obrana v auguste 1968 kvalitná. Naše letectvo navyše bolo početnejšie ako to vietnamské.

Severovietnamská raketa z protilietadlového systému sovietskej výroby S-75 vybuchla za americkým lietadlom F-105. Rovnaký systém mala vo výzbroji aj československá armáda. Foto – Wikipedia

Samozrejme, Sovieti si vopred zabezpečili, že ho nikto nepoužije. Aj tak však nechceli nechať nič na náhodu. Pretože ak by sa ktosi predsa len hypoteticky rozhodol proti „spojencom“ zasiahnuť, mohli by mať napriek početnej prevahe problémy.

Vyradenie čo i len teoretickej hrozby zo strany československej protivzdušnej obrany bolo o to dôležitejšie, že kľúčovú úlohu pri invázii zohrali dve výsadkové divízie, ktoré hneď na jej začiatku obsadili letisko Ruzyňe a najdôležitejšie ciele v

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

August 1968

História

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie