Denník N

Fico má problém vylúčiť spoluprácu s Kotlebom, viac tém už majú spoločných

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Smer a kotlebovcov v poslednom čase spája fóbia zo Sorosa aj vzťah k „alternatívnym“ médiám.

To, čo bolo z vyjadrení Roberta Fica zrejmé posledné dva roky, dnes už také zrejmé nie je. Bývalý premiér a šéf Smeru nedokázal jasne vylúčiť možnú spoluprácu s kotlebovcami. V rozhovore pre Hospodárske noviny ich jednoznačne nevylúčil ani po štvrtej otázke, ktorá sa tejto možnosti týkala.

„Nikdy som nekomentoval prieskumy verejnej mienky a nebudem ich komentovať ani teraz,“ odpovedal predseda Smeru prvýkrát, keď sa ho novinári spýtali na spoluprácu s kollárovcami a kotlebovcami. „Vy stále máte problém s nejakým Kotlebom. Mňa teraz zaujíma Smer a jeho postavenie a percentá,“ odpovedal na priamu otázku o Marianovi Kotlebovi.

„Ak je tu extrémizmus, tak poďme stranu zrušiť. Nie som Najvyšší súd a ani Ústavný súd. My sme presne zaujali svoj postoj k slovenskému štátu, nemusím tu vysvetľovať ani môj postoj k Slovenskému národnému povstaniu, k fašizmu, Tisovi a ani k holokaustu. Som ten posledný, čo by tu mal niečo podobné vysvetľovať. Moje hodnoty sú v tomto smere nemenné a budem sa podľa toho aj správať. No načo tu robiť nejaké prázdne a lacné výkriky?“ pokračoval.

Vysvetlením, prečo sa Fico nechce priamo k ĽSNS vyjadriť, podľa neho je, že tieto lacné hry nehrá. „Ešte raz, to mám teraz rozoberať každého jedného politika a politickú stranu, aké ma šrámy? Môj postoj voči fašizmu je nemenný a hovorí za všetko. Neviem, prečo by som tu mal teraz robiť nejaké špeciálne vyhlásenia naľavo či napravo.“

Pred rokom mal jasno

Smer aj Fico doteraz možnosť spolupráce s Kotlebom a jeho stranou jednoznačne vylučovali. „Hodnotovo sme tak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie