Denník N

Procházka verí, že bude premiérom, aj keď chcel inzerciu platiť bez bločku

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Líder Siete v pondelok hovoril o nahrávke jeho rozhovoru s Igorom Matovičom. Nepoprel, že bol ochotný platiť za inzerciu bez DPH.

Aké otázky sa novinári pýtali a ako na ne Radoslav Procházka odpovedal? Prečítajte si to podstatné z brífingu.

Denník N: Koniec nahrávky sa končí tak, že sa vás pán Matovič pýta, či chcete inzerciu v jeho novinách bez bločku, aj v pomere 90:10. Vychádza to tak, že vy s tým nemáte problém. Môže človek, ktorý chce byť budúcim premiérom, obchádzať platenie daní?

Budúci bývalý premiér (Robert Fico, pozn. Denníka N) by vám na to povedal, že je to kauza druhej Dzurindovej vlády a že sa ho na to nemáte pýtať. Ja ako bývalý budúci premiér nehovorím, že to je kauza druhej Dzurindovej vlády. Je to kauza Matovičova a moja. Ja za ňu nesiem už rok zodpovednosť voči ľuďom, ktorí si urobia vlastný úsudok, či mi chcú dať poverenie na to, čo chceme zrealizovať. Bude to ich rozhodnutie a ich voľba. Preto som rád, že je to vonku, lebo teraz majú kompletný sumár informácií vrátane tej, že ja osobne, a tým pádom Sieť ako taká, ide do toho bez záväzkov voči komukoľvek.

Denník N: Nie je to normálna vec, že politik nemá voči nikomu záväzky?

Naozaj sa vám to zdá ako taká samozrejmosť? Prečo sa premiér dva mesiace správal ako maklér stavebnej firmy, prečo polícia prišla (do Váhostavu, pozn. Denníka N) na zber starého papiera?

Denník N: To ešte neznamená, že by to nemala byť samozrejmosť. Môžete ľuďom ponúkať zákony o schránkových firmách, vďaka ktorým by sa nemali obchádzať zákony, ak vy sám ste boli ochotný zákon obísť?

Áno, môžeme ľuďom dávať ponuku, aby si vybrali. Áno, myslím si, že ľudia sú dosť poučení, vzdelaní a šikovní, aby si urobili na politikov svoj názor. Ja som sa napríklad, na rozdiel od pána, ktorý zháňal peniaze vlastnou hlavou, k svojmu hlasu prihlásil. Dokonca som pred mesiacom povedal – dajte to von celé. Čo môžem spraviť viac, ako ľuďom povedať – urobte si na mňa názor aj na základe tohto súkromného rozhovoru, ktorý som viedol vo veľmi vypätom čase, myslím, že tri týždne pred koncom prezidentskej kampane? Mrzí ma, že som rozhovor takýmto spôsobom viedol, poučil som sa z toho.

Denník N: Čo spraví prepis nahrávky s vašimi vzťahmi s prezidentom Kiskom? Hovoríte na nej, že naňho niekto vytiahne nejaké preplácanie peňazí z účtov Dobrého anjela.

Mal som možnosť s pánom prezidentom od zverejnenia letného mixu nahrávky hovoriť dvakrát. Medzi štyrmi očami som sa mu ospravedlnil, že som klebetu, ktorá ku mne dorazila, v tom súkromnom rozhovore cirkuloval ďalej. Vzťahy zostávajú rovnako dobré, ako boli predtým.

Televízia Markíza: O čom ste hovorili, keď ste spomínali, že je dobré, že si pán Kiska zaplatil agentúru Focus, a že má na to aj človeka v denníku SME?

Nevidím zmysel v tom, že teraz pôjdeme po mojich jednotlivých odpovediach a otázkach. Úplne úprimne, neviem, ako na tú tému prieskumov došlo. Asi to bol výraz obyčajnej ľudskej frustrácie. Boli tri týždne do volieb a ja som mal v prieskumoch niečo medzi siedmimi a desiatimi percentami. Asi to bolo aj nejaké bolestinské pofňukávanie. Ale toho som sa už zbavil.

Televízia Markíza: Čiže aj to bola klebeta?

Hej, vaša televízia to, myslím, včera dobre pomenovala, že to boli také krčmové reči. Aj keď to nebolo v krčme, ale na pôde poslaneckého klubu tej štvorčlennej strany.

Televízia Joj: Nepopierate, že nahrávka je originálna, že ide o váš hlas. Z vášho pohľadu bol teda Igor Matovič provokatér, tak to majú ľudia vnímať?

Neslušilo by sa, aby ja som ľuďom hovoril, aký názor si majú spraviť. Dôverujem ich úsudku. Som presvedčený, že to (celú nahrávku, pozn. Denníka N) nezverejnil pán poslanec Matovič. Pretože mu to ubližuje. Ukazuje sa, že na tom pseudodetektore nehovoril pravdu. Myslím si, že to vyhovuje skôr ľuďom, ktorí dva mesiace neboli schopní donútiť Juraja Širokého, aby zaplatil vlastné dlhy. Tam by som smeroval pátranie po tom, kto mal potrebu rozdúchavať túto vec. Pán poslanec Matovič nie, lebo podľa mňa sa usvedčil zo škaredých vecí.

SITA: Dobre som pochopila, že ste naznačili, že za zverejnením tohto prepisu by mohol stáť Smer?

Myslím si, že som to naznačil. Nemám pocit, že by to mohlo vyhovovať človeku, ktorý sa tu bil do pŕs a hovoril, že chce ľuďom otvoriť oči, no stále im tie oči otvoriť nechcel. Sme na konci veľmi ťažkého mesiaca pre vládnu stranu, lebo sa preukázala ich ľahostajnosť voči ľuďom, bezvládnosť a, samozrejme, vazalský vzťah z minulosti. Má to svoju logiku, ale je mi to jedno, je mi úprimne ľahostajné, kto to urobil.

 

Kauza nahrávka

Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič začiatkom júna 2014 povedal, že ho pred prvým kolom jarných prezidentských volieb žiadal vtedajší kandidát Radoslav Procházka, či by mu v jeho regionálnych novinách vybavil inzerciu bez toho, aby zaplatil DPH. Koncom júla sa na webe objavila zostrihaná nahrávka z rozhovoru oboch politikov, ktorá mala Matovičove slová dokazovať.

Procházka priznal, že hlas na nahrávke je jeho, no tvrdil, že nahrávka bola zostrihaná a v skutočnosti žiadal o „kamarátsku zľavu“. Politici si cez leto odkazovali, že pôjdu svoje tvrdenia obhájiť na detektor lži. Matovič na jednom bol, Procházka nakoniec nie.

Prípad začala v septembri 2014 vyšetrovať aj polícia, Procházku dokonca na jeseň obvinila z trestného činu krátenia dane v štádiu pokusu. Trestné stíhanie ešte pred koncom roka zastavil vyšetrovateľ, no Procházku nakoniec obvinili ešte raz. Aj toto obvinenie bolo nakoniec zrušené, na pokyn šéfa Špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika. Polícia prípad stále vyšetruje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Matovičova nahrávka

Slovensko

Teraz najčítanejšie