Denník N

Prečo sme dovolili svetu, aby bol komplikovaný?

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kým príroda nepotrebuje siahodlhé návody, my ľudia vďaka novým technológiám každodenne zažívame situácie, v ktorých nevieme, ako ďalej. 

Niekedy si predstavujem, že každý profesionál má svoju obsesiu, že kachličkár sa na návšteve u vás okamžite pozrie do kúpeľne, kardiológ pri náhodnom stretnutí s neznámymi ľuďmi okamžite odhaduje, v akom stave majú srdcové chlopne. Že všetci, chceme či nechceme, považujeme svoju oblasť expertízy za tú najdôležitejšiu a jej priezorom sa dívame na svet.

Desať rokov sa profesionálne venujem použiteľnosti webu, táto oblasť dizajnu sa preslávila v posledných rokoch, keď obchodníci pochopili, že na weboch, ktoré ľudia vedia používať, nakupujú oveľa radšej a míňajú oveľa viac peňazí.

Ja však verím na to, že použiteľnosť potrebujeme všade, nielen na webe, a potrebujeme ju ešte viac ako napríklad odstrániť vizuálny smog. Že svet má byť jednoduchý na používanie a že to má priamy súvis s tým, ako šťastne sa nám bude žiť.

Od úradov a ich digitalizácie cez projektory, ktoré nejde spojazdniť, televízne set-top boxy až po obaly od pistácií, pri ktorých neviete, z ktorej strany sa otvárajú, nás však dejiny učia, že trajektória zjednodušovania života je kľukatá.

Kým príroda nepotrebuje siahodlhé návody, my ľudia vďaka novým technológiám každodenne zažívame desiatky situácií, v ktorých nevieme, ako ďalej.

Často ráno cestou do práce sledujem ľudí, ako sa márne snažia používať automaty na nákup lístkov v bratislavskej verejnej doprave. Pani v stánku, ktorej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie