Denník N

Poľská vláda vyhostila svoju kritičku a vytvorila tým hrozivý precedens

Ljudmyla Kozlovská a jej manžel Bartosz Kramek. Foto – AP
Ljudmyla Kozlovská a jej manžel Bartosz Kramek. Foto – AP

Poľsko vyhnalo kritičku súčasnej vlády, celý právny systém Európskej únie môže byť ohrozený.

Autor pracuje pre Atlantickú radu,
v Kyjeve založil spravodajský portál Hromadske International
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Pravicová poľská vláda pri svojich útokoch na demokraciu a vládu zákona neustále prelamuje nové hranice. Lenže tentoraz založila skutočne udivujúci precedens. Varšava práve využila svoje právomoci vyplývajúce z členstva v Európskej únii na vyhostenie svojej kritičky, ktorej zároveň zakázala vstup do všetkých členských krajín európskej zóny voľného pohybu. Následky sú hrozivé, a nielen pre Poľsko.

Ljudmyla Kozlovská je mladá ukrajinská aktivistka za ľudské práva a horlivá propagátorka demokratického Poľska. Odkedy pred desiatimi rokmi opustila svoju krajinu a presťahovala sa do tejto krajiny, venovala veľké úsilie propagovaniu poľského modelu demokracie v rozvíjajúcich sa štátoch prostredníctvom svojho varšavského think tanku Nadácia pre otvorený dialóg. Plece pri pleci na tom spolupracovala s poľskými politikmi a úradníkmi.

Vraj bezpečnostné riziko

Tento týždeň však poľská vláda Kozlovskú vyhostila. Úrady neposkytli žiadne vysvetlenie, ale pravdepodobný dôvod je zrejmý. Ona a jej poľský manžel Bartosz Kramek kritizovali vládu pre jej kroky, ktoré považujú za snahu o podkopanie demokracie v krajine.

„Je to nemilá irónia, že som skončila v rovnakej situácii, v akej som sa snažila mnohým ľuďom pomôcť,“ povedala mi Kozlovská. Naspäť na Ukrajine je úplne odrezaná od svojho života na opačnej strane hranice, a to vrátane svojej rodiny a manžela. No neprišlo to ako úplné prekvapenie. Kozlovská

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Komentáre

Teraz najčítanejšie