Denník N

Pellegrini a Raši najprv nechceli automatickú kontrolu eurofondových tendrov, s ÚVO však našli kompromis (čo sa mení v zákone)

Premiér Peter Pellegrini a podpredseda vlády Richard Raši. Foto – TASR
Premiér Peter Pellegrini a podpredseda vlády Richard Raši. Foto – TASR

Vláda schválila návrh zákona o verejnom obstarávaní. ÚVO môže časť veľkých zákaziek kontrolovať aj naďalej automaticky. Podnikatelia chcú, aby sa vo vestníku zverejňovali aj malé zákazky.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) už nebude automaticky kontrolovať všetky veľké eurofondové zákazky pred podpisom zmluvy s víťazmi tendrov. Povinnej kontrole úradu by mali podliehať tie, ktoré sú nad 600-tisíc eur, teraz sú to zákazky na tovary a služby nad 144-tisíc alebo 221-tisíc eur.

Vyplýva to z návrhu zákona o verejnom obstarávaní, ktorý v stredu schválila vláda. Musí ho ešte odobriť parlament, platiť by mal od januára 2019.

Zvýšenie limitu je v podstate kompromisným riešením. Úrad vlády premiéra Petra Pellegriniho (Smer) a úrad podpredsedu vlády pre investície Richarda Rašiho (Smer) pôvodne chceli, aby ÚVO nekontroloval žiadne nadlimitné zákazky pred podpisom zmluvy automaticky. Tvrdili, že to tendre príliš predlžuje.

Presadila to pritom ešte druhá Ficova vláda a parlamentom to Smer pretlačil, keď bol Raši poslancom a Pellegrini predsedom Národnej rady. ÚVO mal túto právomoc od apríla 2016.

Úrad tvrdil, že nie je jeho chyba, keď sa obstarávanie predĺži, ale na vine sú úrady, ktoré nie sú schopné mu dodať naraz kompletnú dokumentáciu potrebnú na kontrolu. ÚVO musí kontrolu stihnúť do 30 dní od doručenia kompletnej dokumentácie.

ÚVO tiež pripomenul, že jeho automatické kontroly tendrov sa zaviedli preto, lebo eurofondové zákazky mali v predchádzajúcom programovom období veľké korekcie.

„Po vznesenej pripomienke, ktorou malo dôjsť k zrušeniu povinných kontrol na eurofondové zákazky, dospel úrad v rámci rozporových konaní ku kompromisnému riešeniu, ktoré umožňuje rýchle a efektívne čerpanie eurofondov pri zachovaní nezávislého kontrolného orgánu v procese kontroly,“ povedala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Úrad má podľa nej aj naďalej oprávnenie začať kontrolu akejkoľvek eurofondovej zákazky aj bez podnetu.

Nech sa zverejňujú aj malé zákazky

V návrhu zákona, ktorý schválila vláda, sa tiež zvyšujú limity pre malé zákazky. To však prekáža podnikateľským združeniam,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie