Denník N

Po tom, ako biskupi 70 rokov kryli zneužívanie tisíc detí, pápežovo ospravedlnenie už skutočne nestačí

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Čo musia spraviť rímski katolíci po správe o zneužívaní detí v Pensylvánii?

Autor je teológ

Zvykli sme si na nasledujúci sled udalostí: 1. vypukne škandál so sexuálnym zneužívaním detí katolíckymi kňazmi, 2. všetci sme pohoršení, 3. predstavitelia cirkvi sa ospravedlnia, 4. život ide ďalej. Mení sa len niekoľko premenných: koľko kňazov páchalo tieto zločiny, koľko detí bolo zneužitých, v ktorej krajine a ako dávno sa tieto udalosti stali.

V čase medzi jednotlivými škandálmi sa navyše pravidelne ozývajú tí rímski katolíci, ktorí sa nedokážu pozrieť kriticky na skutky vo svojej cirkvi. Dozvieme sa, ako im viera káže dbať o dobro detí, čo znamená chrániť ich pred homosexuálmi, jablkami genderu a „zlom z Istanbulu“.

Ako keby nebolo v prípade rímskokatolíckej cirkvi pravidlom, že nejde o to či, ale kedy sa najbližšie prevalí ďalší škandál so zneužívaním stoviek či tisícov detí. Vo svetle najnovších zistení je totiž jasné aj mnohým veriacim ľuďom, že kým cirkev nevyrieši svoje problémy, nemá morálne právo kázať o sexualite a blahu pre deti. Pozdravujem do denníka Postoj a Aliancie za rodinu.

Pensylvánia je prelomový prípad

Správa o vyšetrovaní zneužívania detí kňazmi v Pensylvánii je prelomová. Nejde ani tak o neuveriteľný rozsah: 300 kňazov zneužilo minimálne 1000 detí. Ide o to, ako cirkev k problému pristupovala: počas 70 rokov príslušní biskupi aktívne kryli páchateľov. Správa hovorí o „tajných archívoch“, presúvaní páchateľov do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne škandály v cirkvi

Komentáre

Teraz najčítanejšie