Denník N

Koalícia pod vedením Smeru urobila zo Slovenska čiernu dieru na mape Európy

Nestačí obetovať jednu figúrku, treba systémové zmeny a na to vládna koalícia nemá.

Autor je poslancom NR SR

Už mnoho sa toho napísalo o únose Vietnamca z Nemecka a o tom, ako do toho bol, či nebol Kaliňák zapletený. Menej sa však písalo o zodpovednosti vlády ako takej a o zlyhaniach na strane bezpečnostných služieb Slovenska.

V prvom rade si treba ujasniť, že ani komunisti vo Vietname nie sú natoľko „blbí“, aby sa pustili do takejto operácie bez vopred zabezpečenej trasy únosu. Museli teda mať dohodu so slovenskou stranou o zapožičaní vládneho lietadla. Prevádzka vládnej letky priamo spadala pod vtedajšiu štátnu tajomníčku a súčasnú ministerku vnútra Denisu Sakovú. Podľa dostupných informácií o prelete nášho špeciálu nad územím Poľska zas ministerstvo zahraničných vecí poskytlo poľskej strane nepravdivé údaje o tom, že v lietadle je aj minister vnútra Kaliňák. Aj rezort zahraničných vecí teda nesie svoju zodpovednosť. Minimálne politickú.

Rovnako sa nič nehovorí o zlyhaniach našich bezpečnostných zložiek. Ani netušíme o tom, že na našom území operujú zahraničné spravodajské služby. Naše bezpečnostné a spravodajské služby (Slovenská informačná služba, Vojenské spravodajstvo, úrad na ochranu ústavných činiteľov, polícia atď.) nevykonávajú svoju úlohu poriadne a naše územie nechránia?

Na mieste je aj otázka, či za to môže ich neschopnosť a neodbornosť, alebo boli bezpečnostné zložky do únosu priamo zainteresované. Nech už je to akokoľvek, je to neospravedlniteľné zlyhanie. Nemožno sa však čudovať, lebo naše bezpečnostné služby si nevšimli ani to, ako sa talianska mafia nasťahovala k Ficovi na úrad vlády. A ani to, že poradca premiéra Quang je organizátorom čudných praktík na zastupiteľskom úrade v Hanoji. Apropo, neposlal ho tam náhodou minister Lajčák?

Okrem zlyhania našich bezpečnostných zložiek je veľmi zlé aj to, že sme poškodili Nemecko, nášho najvýznamnejšieho obchodného a strategického partnera. Nemôžeme sa potom čudovať, že prestížny nemecký investor BMW si za miesto svojej ďalšej obrovskej investície nevyberie východ Slovenska.

Nestačí však obetovať jednu figúrku na šachovnici, treba systémové zmeny a na to vy, vážená vládna koalícia, nemáte. Uvedomujete si vôbec, že ste poškodili nášho spojenca v EÚ a NATO? Toto naše medzinárodné zlyhanie je ťažko napraviteľné a s vami to určite nepôjde. Chceli ste byť hrádzou proti extrémizmu, ale stali ste sa jeho podporovateľom. Tým, že krajinu ženiete do izolácie, a aj tým, že sa kvôli vám stávame nedôveryhodnými partnermi pre našich spojencov. Robíte hanbu každému poctivému občanovi našej krajiny, dopúšťate sa neospravedlniteľných chýb, a to všetko len pre vaše presvedčenie, že stojíte nad zákonmi.

Cez vami vytvorený systém korupcie a klientelizmu, ktorý by sme pokojne mohli zaradiť do slovníka slovenského jazyka pod heslo „náš človek“, sa vysmievate vlastným občanom. Potvrdilo sa to aj na prípade bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý sa po svojom odvolaní z funkcie policajného prezidenta stal poradcom ministerky vnútra. Ako sa hovorí, vyhodíš ho dvermi, vráti sa ti oknom.

Prejavy nespokojnosti občanov táto vládna koalícia vyhodnocuje ako útok na demokratické zriadenie, ako útok na vládu Smeru, SNS a Mosta. Dokonca aj Béla Bugár do svojho slovníka zaradil slovné spojenie „škodiť Slovensku“. Dámy a páni z vládnej koalície, uvedomte si, že občiansky odpor je len legitímnym prejavom nesúhlasu so spôsobom vášho vládnutia a spravovania krajiny. Vaše hysterické reakcie na slušné občianske aktivity len potvrdzujú fakt, že ste už dávno stratili súdnosť a kontakt s realitou.

Slovensko namiesto hesiel a vládnej propagandy preto potrebuje reformy, pozitívnu zmenu a funkčný právny štát, kde zákon platí pre každého rovnako.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Únos vietnamského občana

Komentáre

Teraz najčítanejšie