Denník N

August 50 v Sliači

Sliač je jedinečné miesto v celom bývalom Československu, kde sa toho spája viac.

Autor je sociológ, poradca prezidenta SR

Dávno sa o hrôzach tých hodín a dní a marazme nasledujúcich mesiacov a rokov toľko nepovedalo a nenapísalo. Stovky spomienkových podujatí, desiatky občianskych iniciatív, nebývalý záujem verejnosti. Až by sa zdalo, že už toho bolo dosť. Ale nie je to tak.

Nejde len o pripomenutie faktov, či už známych, zabudnutých alebo nových. Vrátane tých o ponovembrovom úsilí dostať od nás preč vyše 70-tisíc sovietskych vojakov. „V Kremli na nás jastrabi začali vrieskať takým spôsobom, že som sa ich normálne bál,“ spomína Michael Kocáb, jedna z ústredných postáv, ktoré sa zaslúžili o odsun vojsk. „Bol som vydesený ako králik – veď som vedel, akí sú nebezpeční.“ Okrem generálov sa zapojilo aj KGB, vyhrážalo sa prerušením dodávky elektrickej energie: Praha stmavne, zaplavia ju odpadky, vypukne chaos.

Ešte významnejšia je skutočnosť, že mnohí ľudia dostali príležitosť sa z toho všetkého vyrozprávať. V novembri 1989 ani potom nebolo kedy, zážitky, ktoré postihli doslova všetkých obyvateľov, každú rodinu v Československu, boli prekryté aktuálnym dianím. Ukazuje sa však, že trauma je tu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

August 1968

Komentáre

Teraz najčítanejšie