Denník N

Ženám chcú zakázať vstup. Ultras fanúšikovia Lazia sú známi ako fašisti, klub však Mussolinimu neustúpil

Pozdrav Paola Di Cania fanúšikom. Foto – archív tasr/ap
Pozdrav Paola Di Cania fanúšikom. Foto – archív tasr/ap

Ženám vstup zakázaný. Medzi fanúšikmi talianskeho futbalového klubu Lazio Rím sa pred začiatkom novej sezóny Serie A šíril leták, ktorý tvrdil, že by sa ženy mali vyhýbať prvým desiatim radom na legendárnej tribúne Curva Nord.

„Pre nás je to posvätné miesto. Prostredie s nepísanými pravidlami, ktoré by mali byť rešpektované,“ začína sa text letáka.

„Prvé rady považujeme za zákopy. Nedovoľujeme tam chodiť (vašim) ženám, manželkám alebo priateľkám, v prípade, ak vás pozveme do prvých desiatich radov. Tí, ktorí si zvolili návštevu štadióna ako alternatívu romantického dňa vo Ville Borghese (rímsky park, pozn. redakcie), choďte na iné miesta.“

Pod textom je podpísaný Direttivo Diabolik Plutu, jeden z lídrov skupiny fanúšikov Irriducibili.

Leták vyvolal v Taliansku mnoho reakcií, búrlivé boli aj diskusie na sociálnych sieťach.

Samotný klub za leták viní len „zopár fanúšikov“. „Sme proti akejkoľvek diskriminácii. Nič sme o tom nevedeli, bola to nezávislá iniciatíva niektorých fanúšikov z tribúny Curva Nord,“ povedal hovorca klubu Arturo Diaconale.

Odsúdenie prišlo aj od skupiny fanúšičiek Lazia, ktoré vyjadrili rozhorčenie. Podľa nich má Curva Nord „posvätnú úlohu“. „Dištancujeme sa od fanúšikov Lazia, ktorých nevhodné správanie znižuje hodnotu Nordu. (…) Dištancujeme sa od tých, ktorých gestá a slová ukazujú, že zabudli, že ich porodila žena.“

Trénerka ženského tímu konkurenčného AC Miláno Carolina Moraceová povedala, že tí, ktorí chcú zakázať ženám vstup na isté miesta na tribúne, by mali dostať zákaz vstupu na štadión. „Sexizmus je tiež násilie,“ povedala a dodala, že ide o návrat do stredoveku.

Fanúšikovia Lazia sa do médií po celom svete dostali druhýkrát v priebehu krátkeho času. Na jeseň minulého roka sa v priestoroch ich tribúny Curva Nord objavili nálepky s podobizňou Anny Frankovej v drese rivala AS Rím spoločne so sloganmi typu „Fanúšikovia AS Rím sú Židia“.

Anna Franková zomrela počas druhej svetovej vojny, známa je vďaka zverejneniu jej denníkov, ktoré napísala počas toho, ako sa aj s rodinou skrývala v Amsterdame.

Klub dostal pokutu 50-tisíc eur, trinásť fanúšikov dostalo zákaz vstupu na štadión v rozmedzí piatich až ôsmich rokov.

Hráči Lazia potom nastúpili na rozcvičku ďalšieho zápasu v tričkách s podobizňou Frankovej a nápisom „Nie antisemitizmu“. Vedenie klubu uviedlo, že pre mladých fanúšikov zorganizuje výlety do bývalého koncentračného tábora Auschwitz do Poľska.

Pred zápasmi ďalšieho kola Serie A sa na štadiónoch verejne čítali úryvky z Denníka Anny Frankovej. Časť fanúšikov Lazia počas toho spievala „Je nám to jedno“, v originále „Me ne frego“, čo je jeden zo sloganov éry fašistického talianskeho diktátora Benita Mussoliniho. Na niektorých štadiónoch sa však po čítaní úryvkov na tribúnach tlieskalo.

Niekedy sa im krivdí

Lazio má povesť klubu s problémovými (fašistickými) fanúšikmi. Niekedy sú dôvody oprávnené, inokedy zas len domyslené a spôsobene lenivosťou overiť si dohady.

Faktom zostáva, že povesť nevznikla len tak pre nič za nič. Potom však príde obhajoba v zmysle „išlo len o pár jedincov, my sa s nimi nestotožňujeme“.

Lazio je často spájané s podporou Mussoliniho v 20. a 30. rokoch 20. storočia, keď bol diktátor pri moci. Pravdou však je, že Lazio sa mu, naopak, vzoprelo, aj keď diktátor bol fanúšikom klubu.

Mussolini bazíroval na silnom a dominantnom postavení Ríma, tento imidž mu však rušila dominancia klubov zo severu krajiny. Preto sa rozhodol zjednotiť všetky silné rímske kluby do jedného. V roku 1927 vznikol AS Rím fúziou klubov Alba-Audace, Roman a Fortitudo. Lazio sa však odmietlo pripojiť, a tak vznikla rivalita, ktorá trvá dodnes.

Kompletný názov klubu je S. S. Lazio, čiže Societa Sportiva Lazio (Športový klub Lazio, pričom Lazio je región, v ktorom sa nachádza Rím). Dve písmená „S“ tak nezastupujú slovo „schutzstaffel“, ktoré znamená vo voľnom preklade ochranný oddiel a používali ho nacisti v Nemecku v rokoch 1925 – 1945.

Laziu sa často pripisuje fašistická povesť aj pre logo s orlom, ktorý bol aj symbolom fašistov v Taliansku. Lazio ho však malo v logu už od roku 1900, keď vzniklo, a bol odkazom na antický Rím. Fašisti sa v Taliansku dostali k moci až o viac ako dve desaťročia neskôr.

Lazio je pre svoju povesť často prvým podozrivým pri skutkoch, ktoré môžu byť spôsobené antisemitizmom.

Keď hral klub v roku 2012 proti anglickému Tottenhamu, niekoľkých fanúšikov anglického klubu, ktorý má židovskú fanúšikovskú tradíciu, v Ríme pobodali. Pri vyšetrovaní sa však ukázalo, že vinníkmi boli fanúšikovia konkurenčného AS Rím.

Di Canio: Som fašista, nie rasista

Sú však aj ozajstné dôvody, prečo považovať fanúšikovské jadro Lazia za fašistické. Naposledy sa to ukázalo pri distribúcii samolepiek s Annou Frankovou aj pri následnej reakcii na opatrenia ligy.

Aj keď po športovej stránke mali dlhé roky prevahu duely Interu a AC Miláno, nikdy nepriniesli toľko napätia ako rímske derby.

V roku 1998 sa hralo mestské derby s AS, ktoré je známe aj pod názvom Derby della Capitale. Priaznivci Lazia vtedy zo svojej tribúny Curva Nord rozprestreli 50-metrový transparent, na ktorom stálo: „Auschwitz je vaša domovina, pece sú vaše domy.“

Lazio a AS Rím si stále delia Olympijský štadión, ultras Lazia patrí severná tribúna Curva Nord a ultras AS južná tribúna Curva Sud. Severná tribúna je geograficky bližšie k bohatej štvrti, v ktorej pôvodne hrávalo Lazio, južná tribúna zas k robotníckym častiam mesta, ku ktorým malo bližšie AS.

Priaznivci Lazia sú vnímaní ako krajne pravicoví, kým fanúšikovia AS ako krajne ľavicoví.

Zrejme svetovo najslávnejším ultras fanúšikom Lazia je Paolo di Canio, ktorý to z Curva Nord dotiahol až na medzinárodne uznávaného futbalistu. V roku 2005 oslavoval gól tým, že hajloval smerom na slávnu tribúnu. Vysvetlil to nasledovne: Som fašista, nie rasista. Gesto malo byť pozdravom a prejavom spolupatričnosti s fanúšikmi.

Sociológ Sebastien Louis pre thelocal.it povedal, že pokiaľ ide o ľudí, ktorí na tribúny reálne prinášajú politiku, sú ich „desiatky, nie stovky“.

„V 90. rokoch bola v Taliansku súťaž o najlepší krajne pravicový plagát s hrozivými antisemitskými bannermi, ale nielen u fanúšikov Lazia, ale aj AS, Interu, Sampdorie či AC Miláno,“ povedal.

„Nie je na to žiadne vysvetlenie, je to idiotské, je to nedostatok kultúry, ale pre nich je to urážka ako každá iná. Treba však povedať, že sa častejšie používa na tribúnach, na ktorých vyčnievajú práve krajne pravicoví fanúšikovia.“

Fanúšikovia Lazia (konkrétne skupina Irriducibili) sa sťažujú, že vidno len ich zlé skutky a nepíše sa napríklad o tom, ako darujú krv alebo ako pomáhali po zemetrasení v Livorne.

Keď smerom k hráčom čiernej pleti (aj vlastným) vysielali zvuky napodobňujúce opice, vysvetlili to tým, že na tom nie je nič rasistické. Antisemitské odkazy pri podobizni Anny Frankovej vysvetlili tým, že „vysmievanie sa a dráždenie (fanúšikov AS Rím, pozn.) nie sú zločiny“.

Fanúšikovia Neapola držia portréty obrancu Neapola Kalidoua Koulibalyho na jeho podporu pred zápasom 23. kola talianskej Serie A SSC Neapol – Carpi 7. februára 2016. Senegalčan si 3. februára 2016 na ihrisku Lazia Rím musel vytrpieť rasistické urážky domácich fanúšikov. Foto – tasr/ap

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie