Denník N

Českí Piráti inšpirujú Slovensko. Do politiky priniesli guráž i hrozbu referenda o czexite

Predseda Pirátov Ivan Bartoš pri stretnutí s voličmi. Foto – TASR
Predseda Pirátov Ivan Bartoš pri stretnutí s voličmi. Foto – TASR

Piráti musia byť veľmi opatrní, pokiaľ sa nechcú z idealistov stať užitočnými pomocníkmi Andreja Babiša a Miloša Zemana.

Nie je mnoho vecí, ktoré spájajú Česko a Island, studený vikinský ostrov v Atlantickom oceáne. V jednom sú však tieto dve krajiny aj na diaľku blízkymi príbuznými – v obľube Pirátskej strany, ktorá nemá v žiadnej ďalšej európskej krajine obdoby.

Vlani v októbri sa v českých voľbách do Poslaneckej snemovne úspech Pirátov pod vedením charizmatického lídra Ivana Bartoša čakal. Stavili na najžiadanejšiu prísadu – protikorupčný étos – a aj na imidž sympaťákov.

Prapôvodný pirátsky raison d’être, otázky spojené so slobodou internetu, skončil na druhej koľaji. Táto taktika sa vyplatila – chytľavý slogan „Pusťte nás na nich“ napokon vyslyšalo bezmála 11 percent voličov.

Úspech českých Pirátov už povzbudil aj ich sympatizantov na Slovensku, ktorí sa snažia nazbierať podpisy na registráciu politickej strany. Kto sú ich české idoly? Za desať mesiacov v najvyššej českej politike títo nováčikovia s vekovým priemerom 35 rokov ukázali, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie