Denník N

Rozviedli ste sa a máte nového partnera. Kedy, ako a prečo ho predstaviť deťom

Ilustračné foto – © Librarian Alexa (CC BY 2.0)
Ilustračné foto – © Librarian Alexa (CC BY 2.0)

Základným pravidlom by malo byť, že deťom nepredstavíte niekoho, s kým to sami nemyslíte vážne, záväzne, alebo ak ste sa ešte nerozhodli.

Univerzálny recept na to, ako predstaviť po rozvode deťom nového partnera tak, aby sa to neskončilo zle, podľa párového terapeuta Boaza Lunskeho neexistuje. „Sú však isté pravidlá a okolnosti, ktoré ak správne namiešate, môžete sa priblížiť k žiaducemu výsledku. Tým je už to, že na prvom stretnutí nepríde k žiadnym scénam a k veľkému sklamaniu vás, vášho partnera či detí,“ hovorí Lunsky.

Terapeut – a potvrdzujú to aj viacerí rozvedení rodičia, s ktorými sme hovorili – si myslí, že základným pravidlom by malo byť, že deťom nepredstavíte niekoho, s kým to sami nemyslíte vážne, záväzne, alebo ak ste sa ešte nerozhodli.

„Iste to nebude niekto, s kým ste boli párkrát v kine, na večeri alebo je vaším partnerom či partnerkou len na intímne chvíle. Veľmi by som sa tiež prihováral za to, aby ste nepredstavovali deťom niekoho, s kým síce chodíte dlhšie, je to vážnejší vzťah, ale partner nie je celkom voľný – napríklad je v rozvodovom konaní, celkom ešte neodišiel z predchádzajúceho vzťahu a podobne,“ hovorí Lunsky.

Nikto nebol nadšený

48-ročná Soňa je rozvedená 18 rokov, jej dnes už dospelé deti majú s jej terajším partnerom dobrý vzťah, hoci na začiatku to škrípalo na všetkých stranách.

„Sme spolu desať rokov, deti ho poznajú posledných osem. Je to jediný muž okrem ich otca, s ktorým som bývala v jednej domácnosti. Nehovorím, že od rozvodu som žila v celibáte, ale až Dušan bol niekto, koho som chcela doviesť domov a riskovať aj konflikty s pubertálnymi deťmi a aj mojimi rodičmi,“ hovorí.

Konflikty, samozrejme, prišli. Hlavne od 15-ročného syna, kým o dva roky staršia dcéra to celkom akceptovala.

„Syn to vnímal ako zradu voči svojmu otcovi, stále Dušana s ním porovnával a hľadal si na to také situácie, z ktorých môj exmanžel vychádzal ako víťaz. Dcéra bola už pragmatickejšia, mala za sebou nejaké sklamania v láske, chápala, že vzťahy nie sú naveky. Až neskôr mi povedala, že mi niekoho želala, lebo bolo otázkou krátkeho času, kedy ona aj jej brat odídu z domu a ja zostanem sama.“

Od votrelca po podvodníka

Lunsky hovorí, že akceptácia nového partnera závisí aj od veku detí, hoci dve deti v rovnakom veku môžu zareagovať úplne odlišne.

„U úplne malých detí, ktoré veľa nevnímajú, by to nemal byť problém. Horšie je to s predškolákmi a školákmi – tí majú silný až majetnícky vzťah s rodičom, s ktorým zostali po rozvode, a zároveň cítia lojalitu k druhému rodičovi. Navyše istý čas po rozvode

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie