Denník N

7 dobrých správ: Desaťročný Maťko prekonal boj s rakovinou a teraz je z neho majster Slovenska v karate

Foto – archív neziskovej organizácie Dobrý anjel
Foto – archív neziskovej organizácie Dobrý anjel

Odvážna policajtka nakŕmila bábätko, premiérka na Novom Zélande zmrazila platy politikom a kroje na Slovensku znovu ožívajú. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Argentínska policajtka nakŕmila podvyživené dieťa

Pre Celeste Ayalovú to mal byť úplne bežný deň. V jednom okamihu sa však v detskej nemocnici Sister Maria Ludovica v Buenos Aires zjavilo podvyživené dieťa, o ktoré sa matka nedokázala postarať. Ako sa vyjadrili zamestnanci, vraj smrdelo a bolo celé špinavé. Nezaujímali sa oň ani lekári, preto policajtka, ktorá v tom čase slúžila v nemocnici, neváhala ani minútu a začala dieťa na chodbe nemocnici dojčiť.

„Všimla som si, že bolo hladné. Preto si dávalo ruky do úst. Požiadala som teda, že si ho vezmem do náručia a nadojčím ho,“ vysvetlila pre miestny portál Cronica. Celeste totiž vôbec neprekážalo, že je bábätko špinavé. Práve naopak: keď situáciu sledovala, veľmi ju to zasiahlo. Jej materinský cit ocenil dokonca aj minister pre bezpečnosť provincie Buenos Aires Cristian Ritondo, ktorý Celeste povýšil z hodnosti dôstojníka na seržanta. „Chceli by sme ti osobne poďakovať za toto gesto spontánnej lásky, ktorým si dokázala upokojiť detský plač,“ napísal na sociálnej sieti Twitter.

Celeste si vyslúžila aj obrovské množstvo pozitívnych reakcií od cudzích ľudí. „V rýchlom a pomýlenom svete je tu takýto jednoduchý čin lásky a veľkorysosti. Celeste Ayalaová, ako matka vás pozdravujem,“ znel jeden spomedzi vyše 150-tisíc komentárov.

„Bol to smutný okamih, zlomil mi dušu, keď som ho takto videla. Spoločnosť by mala byť citlivá na otázky týkajúce sa detí, to sa nemôže diať,“ vyjadrila sa policajtka pre portál Cronica.

2. Novozélandská premiérka siahla politikom na platy

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová sa nebojí meniť roky zaužívané „tradície“. Svoje silné postavenie dokázala opäť, keď politikom svojej krajiny zmrazila platy. Odôvodnila to tak, že už teraz sú dobre platení a zvýšenie im netreba. Presvedčila sa o tom hneď, ako v júli prešiel medzi poslancami návrh na zvýšenie ich ročnej mzdy o tri percentá. Ardernová je absolútne proti a uviedla, že predstaví právne predpisy, ktoré celý proces zablokujú. Vôbec ju pritom nezaujíma, že ona sama by si polepšila a k svojmu súčasnému platu vo výške viac ako 427-tisíc amerických dolárov ročne by si pripísala ďalších 14-tisíc za rok.

Zvýšenie platov by sa dotklo aj členov vlády, ktorí by si polepšili o vyše 8-tisíc dolárov. Informoval o tom austrálsky portál Abc.net.au. Bežní poslanci by si na účet pripísali viac ako 4-tisíc dolárov. „Nemyslím si, že vzhľadom na to, že sa nachádzame na hornej hranici platovej stupnice, by sme si mali takto zvyšovať platy,“ cituje premiérku britský Guardian.

Ardernová sa proti zvyšovaniu platov poslancov snaží bojovať, keďže väčšine Novozélanďanov, ktorí sa nachádzajú na opačnom konci platovej stupnice, sa platy nehýbu. Premiérka priznala, že doterajší vzorec na zvyšovanie platov sa vymykal spod kontroly a je neprijateľný.

„Tento krok nateraz veľa vecí v systéme nezachráni, avšak domnievame sa, že to dôrazne vypovedá o tom, aké má naša vláda hodnoty, o našom odhodlaní a snahe zabezpečiť, aby ekonomika fungovala pre všetkých,“ vysvetlila pre Guardian. Dvanásťmesačné obdobie by sa tak malo využiť na vytvorenie spravodlivejšieho vzorca, ktorý by sa pri odmeňovaní politikov používal v budúcnosti.

3. Kórejské rodiny sa stretli po 60 rokoch

Približne 250 Juhokórejčanov pricestovalo do Severnej Kórey, aby sa stretli so svojimi príbuznými, ktorých nevideli od vojny z rokov 1950 – 1953. Podľa britského denníka Daily Mail tak ide o druhé a záverečné kolo najnovších stretnutí rodín rozdelených kórejskou vojnou.

Stretnutie prebehlo v severokórejskom horskom stredisku nazývanom Diamantová hora (Kumgang). Väčšina z Juhokórejčanov má už vyše 70 rokov. Svojich príbuzných zo severu nevideli viac ako 60 rokov. Každý účastník mal právo na dvanásť hodín rozhovorov. Druhé kolo stretnutí sa konalo na žiadosť juhokórejských rodín. Prvé sa uskutočnilo tento týždeň na žiadosť rodín zo severu.

Oba kórejské štáty sa dohodli na ďalších stretnutiach rozdelených rodín v auguste, a to v rámci rozhovorov o uvoľnení eskalujúceho napätia na Kórejskom polostrove. Stretnutia sú veľmi citlivo vnímanou záležitosťou, keďže oba štáty svojim obyvateľom bránia v návštevách príbuzných na druhej strane hranice. Pod dohľadom úradov prebieha aj ich listová, telefonická či elektronická komunikácia. Kórejská vojna sa skončila prímerím, nie mierovou dohodou.

4. Po leukémii získal titul majster Slovenska v karate

Desaťročný Maťko Mácha pochádza zo Sabinova, zo sedemčlennej rodiny. Jeho sestra, 16-ročná Nora, sa narodila s detskou mozgovou obrnou a jeho mama Zuzana ju opatruje. Vyrovnať sa s ťažkým osudom im pomáha aj nezisková organizácia Dobrý anjel. Okrem toho však do ich rodiny prišla ďalšia rana. Pred dvoma rokmi diagnostikovali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie