Denník N

Igor Matovič: Ivetka, prosím ťa, rozmysli si to ešte

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po nahrávke sa budeme rozprávať o tom, koľko Radoslav Procházka zaplatil za inzerciu v predvolebnej kampani, odkazuje šéfovi Siete líder OĽaNO Igor Matovič. Tvrdí, že má dokumenty, podľa ktorých to bolo až 900-tisíc eur.

Pôvodne ste plánovali zverejniť nahrávku Radoslava Procházku dva týždne pred voľbami. Ste sklamaný, že to niekto urobil za vás už teraz?

Obávam sa, že ľudia majú krátku pamäť a do volieb sa propagande okolo Siete podarí ľudí zblbnúť, ako sa to stalo v prípade prezidentských volieb, a že ľudia budú ochotní odpustiť túto zásadnú kauzu tak, ako to robia voliči Smeru.

Pred chvíľou ste verejne vyhlásili, že po voľbách by ste pre to, aby Smer nevládol, boli ochotný rokovať aj s Procházkom. Zdá sa, že vidíte rozdiel medzi Smerom a Sieťou.

Iba vo výške lupu. Smer mal v rukách vládnu moc a mohol kradnúť, a kradol z toho, čo spravuje. Procházka našťastie ešte vládnu moc nemal, ale v kampani prepral niekoľko stotisíc eur. Toto je zatiaľ jeho jediný hriech, dostatočne veľký a dedičný. Ak napriek mojej snahe otvoriť voličom Siete oči tu budú stále ľudia, zblbnutí propagandou, ktorí jej budú dôverovať, a preukáže sa to vo voľbách, tak ja si kvôli tým voličom s Radoslavom Procházkom sadnem.

Prečo považujete za dokázané, že prepral niekoľko stotisíc eur?

Vlani 18. februrára povedal, že v kampani už minul 300-tisíc eur. Od 28.2. do 15.3. vykázal, že minul 123-tisíc eur. Tieto dve sumy dohromady sú 423-tisíc eur. V jednom rozhovore priznal, že dohromady, v oficiálnej aj neoficiálnej kampani, minul 256-tisíc eur. Rozdiel medzi týmito sumami je asi 150-tisíc, a to je to, čo hovorím, že prepral. Zároveň existuje rozpis jeho inzercie, ktorá podľa mojich informácií dosahuje hodnotu 900-tisíc eur.

Najzaujímavejšie momenty z nahrávky Igora Matoviča

Máte tento rozpis k dispozícii?

Dali sme si tú prácu, že sme si celú jeho inzerciu zmapovali. Dnes to ešte zverejnené nebude.

A kedy?

Počkáme, či bude Radoslav Procházka chlap a odstúpi z vrcholovej politiky. Máme každý jeden výtlačok, v ktorom bola inzercia uverejnená.

Čo ak dostal zľavy?

Dramatická suma vychádza už po zľavách. Keď s tým prídeme, môžeme sa o tom baviť. Pri TA3 sme napríklad rátali 80-percentnú zľavu, ktorú vtedy dávali prezidentským kandidátom.

Bratislava, 5. 1. 2015. Igor Matovič počas rozhovoru pre Denník N. Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako si vysvetľujete to, že na konci nahrávky Procházka hovorí, že je slobodný človek a nikomu nie je nič dlžný?

On sa tvári, že toto je niečoho dôkaz, ale predstavte si, že člen Smeru príde za Robertom Ficom a opýta sa ho, či nie je veľa dlžný Výbohovi, Širokému a Brhelovi. Je niekto taký naivný, že si myslí, že by to Fico povedal svojmu blízkemu človeku? Prečo by mne Procházka hovoril, že zobral milión od Penty a milión od Širokého?

Prečo by potom pred vami priznával, že je ochotný nezaplatiť dane?

To bola relatívne maličkosť a vedel z toho získať prospech. Ak máte peniaze od sponzora, potrebujete ich preprať. Oficiálnu sumu musíte čo najviac zraziť na kolená a to ostatné zoberie médium načierno. Hovorí sa tomu legalizácia príjmov z trestnej činnosti.

Obviňujete médiá, že brali jeho čierne peniaze?

Možno budeme prekvapení a uvidíme, že médiá faktúry priznajú, iba Procházka ich oficiálne nepriznal ministerstvu financií.

Vy si myslíte, že médiá zverejnia faktúry za Procházkovu inzerciu? 

Ak ide o verejný záujem, médiá by to mali urobiť. Bohužiaľ medzitým niektoré kľúčové médiá, kde mal inzercie najviac, skúpila Penta, o ktorej sa hovorí, že financovala Procházkovu kampaň – Plus 1 deň, Plus 7 dní, Sme. Ale je to len hypotéza, nechcem ukazovať konkrétne na žiadne médium. Myslím, že tu je verejný záujem nad ochranou obchodného tajomstva.

Na základe čoho tvrdíte, že Procházkovu kampaň mohla financovať Penta?

Vrabce čvirikajú. A zvykol som si v parlamente na to, že ak niektorú pesničku čvirikajú príliš často, tak je pravdivá. Nech Penta zverejní faktúry, ktorými Procházka v jej médiách financoval kampaň.

Matovič zvažuje s Novou Daniela Lipšica a SaS Richarda Sulíka predvolebnú koalíciu

Podľa nahrávky ste Procházkovi ponúkali PR článok o jeho manželke, ktorý by nebol označený ako inzercia. Je to v poriadku?

Možno na to máte vytvorenú väčšiu citlivosť. V našich novinách na 99,9 percenta boli vždy iba plošné inzercie a nikdy som nebol konfrontovaný s otázkou, či by takýto článok mal byť označený ako inzercia.

Z rozhovoru vyplýva, že riadite vlastnú firmu, hoci politici majú zakázané byť konateľmi.

Áno, dohadujem inzerciu, ale nie tak, že ja som aktívny. Keď za mnou prišiel Procházka alebo Jozef Kollár, či im nedohodnem inzerciu, tak som to urobil. Zákon mi to nezakazuje. A asi dva-trikrát tam hovorím, že sa musíme opýtať konateľa, čo na to. Aj z tohto je vidno, že som sa na nahrávke veľakrát odviazal a zabudol som na to, že to je nahrávané.

Napríklad, keď hovoríte, že predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan je arogantný pes?

Napríklad. Teraz, keď ho stretnem, tak to bude trochu blbé.

A to sa už zdalo, že máte s KDH znovu dobré vzťahy, keď ste sa naposledy zastali Jána Figeľa.

Myslím, že mi to prepáčia, keďže nahrávka je rok stará. V mojich očiach všetci kádeháci vzrástli vyjadrením, že so Smerom nepôjdu. Vtedy, v tom čase, som si to o Abrhanovi naozaj myslel. Videl som, ako za ním chodí Kaliňák, samé hrkú, hrkú, hrkú. Hovoril som mu, nech sa posadí na druhú stranu k Smerákom. Dnes by som Figeľovi za vyjadrenie, že nepôjdu so Smerom, ruky bozkával.

Igor Matovič. Foto - Tasr
Igor Matovič. Foto – TASR

Ako ďaleko ste s koalíciou SaS a Nova?

Pred dvoma týždňami mňa a Dana Lipšica Richard Sulík pozval na kongres SaS, na ktorom povedal, že by bol radšej, keby išla SaS sama. To mi prišlo smiešne a mal som z toho taký horší pocit. Ale potom ma Rišo zavolal na obed a hovoril, že s koalíciou nemá problém, ale musíme na jej čelo nájsť autentického lídra.

A už ho máte?

Nikto ho nejako intenzívne nehľadá. Nič nasilu nie je dobré.

Ale nečakáte na Ivetu Radičovú, však?

Bohužiaľ, myslím, že sa nevráti, lebo už príliš často povedala nie. Ale keď som sa s ňou stretol, povedal som jej, že všetci ľudia by jej s radosťou odpustili, keby zmenila postoj. Možno aj takto jej môžem odkázať: Ivetka, prosím ťa, rozmysli si to.

Prečo, keď ste nahrávku pred rokom zostrihali, tak ste vynechali Procházkovu vetu, že nie je nikomu nič dlžný?

Snažil som sa tam dať veci, o ktorých som si myslel, že sú relevantné.

Veta, že nie je nikomu nič dlžný, je dosť relevantná.

Myslím, že posledných jedenásť mesiacov nám ukázalo, že tieto slová nie sú hodnoverné.

Keby ste boli novinár a nezverejníte túto časť z nahrávky nejakého politika, tak manipulujete verejnou mienkou.

Z tohto pohľadu to možno nebolo správne, ale našťastie nie som novinár.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Matovičova nahrávka

Slovensko

Teraz najčítanejšie