Denník N

Daňový poradca: Ochota platiť dane klesá, klienti nevidia, že sa využívajú zmysluplne

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Daňový poradca Roman Konrád hovorí, že komunikácia s kontrolórmi sa za roky síce zlepšila, no len máloktorí sa zaujímajú, ako firma funguje.

Roman Konrád sa už viac ako 15 rokov venuje účtovníctvu a ôsmy rok je daňovým poradcom pre desiatky firiem a živnostníkov. V rozhovore vysvetľuje, ako prebiehajú daňové kontroly, čo zaujíma kontrolórov a prečo je dobré, aby rozumeli tomu, v čom firma podniká.

Konrád tiež hovorí, kedy je lepšie si založiť živnosť a kedy eseročku a čo pre podnikateľov znamená, keď im štát prikáže napríklad povinne vyplácať rekreačné príspevky.

Majú podnikatelia chuť platiť dane?

Môj pocit je, že ochota platiť dane klesá. Klienti nevidia, že sa ich dane využívajú zmysluplne. Ak by to videli, predpokladám, že by ich ochota platiť dane rástla – ako napríklad v severských krajinách. Súvisí to s tým, ako sa vyvíja spoločnosť. Mám veľa klientov, ktorí hoci platili dane poctivo, bez snahy o akúkoľvek optimalizáciu, boli často zo strany daňových a ďalších úradov doslova šikanovaní. Mám klienta, u ktorého bolo za posledné dva roky 30 kontrol z rôznych štátnych orgánov, dokonca prišli dve rôzne kontroly v ten istý deň.

Čo potom takí podnikatelia v praxi spravia, snažia sa viac optimalizovať dane?

Áno, alebo ak je to možné a legálne, presúvajú podnikanie a zisky do zahraničia.

Ako sa legálne optimalizuje?

Podnikateľ využije všetky možnosti, ktoré mu zákon dáva a nemusí ísť pritom na hranu zákona. Zvažuje, čo všetko si môže dať do nákladov. Poviem jednoduchý príklad: zvažuje, či nakúpi vŕtačku za 1690 eur alebo za 1720 eur, lebo tú drahšiu musí odpisovať (pozn.: hranica pre odpisy hmotného majetku je 1700 eur). To sú drobnosti. Väčšie firmy môžu zvažovať, či presunú celé podnikanie alebo časť svojich poradenských, právnych alebo IT oddelení do iných krajín alebo ich outsourcujú z iných krajín.

Narástol počet daňových kontrol po tom, ako sa zaviedli kontrolné výkazy DPH a po rôznych medializovaných kauzách?

To neviem povedať, ale kontroly sú cielenejšie. Kontrolóri presne vedia, na čo sa idú zamerať, ale podnikateľ to nevie. Často ide o kontroly,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie