Denník N

Sulík ťahá kauzu daniarov na americké ministerstvo spravodlivosti

Richard Sulík Foto - Tomáš Benedikovič
Richard Sulík Foto – Tomáš Benedikovič

Europoslanca Sulíka neuspokojila odpoveď americkej centrály IBM. Čaká, že kto sú subdodávatelia tejto firmy v zákazke, ktorá sa týka dodávky nového informačného systému pre daniarov, dorieši americké ministerstvo.

Europoslanec a šéf SaS Richard Sulík sa v súvislosti s kauzou IT systému daniarov obrátil listom už aj na americké ministerstvo spravodlivosti. Americký úrad žiada najmä o to, aby preveril, kto sú subdodávatelia IBM, teda firmy, ktorá je hlavným dodávateľom nového informačného systému Finančnej správy. Myslí si, že na informačnom systéme daniarov zarábajú firmy oligarchov vládneho Smeru.

Sulík svoje otázky smeroval na oddelenie pre boj proti korupcii amerických firiem v zahraničí. „Americké orgány žiadam o odpoveď na niekoľko otázok. Minimálne však na to, ktoré spoločnosti sa podieľali na plnení povinnosti zo zmluvy, a či spoločnosť poznala vlastnícku štruktúru svojich subdodávateľov,“ cituje Sulíka eTrend.sk.

IBM_letter_compliance.pdf by projektnsk

Utajení subdodávatelia

Sulík najprv napísal list do americkej centrály IBM, ale odpoveď ho neuspokojila. „Napísali mi, že to berú vážne a že to vyšetrujú. No boli to skôr také všeobecné frázy. Tak dúfam, že to budú brať aj naďalej vážne a budú spolupracovať s americkým ministerstvom,“ vysvetľuje europoslanec.

Pred mesiacom spolu s Danielom Lipšicom (NOVA) novinárov informovali, že subdodávateľmi IBM sú v tejto zákazke tri firmy: DWC Slovakia, Sevitech a Anext. Tvrdia, že za týmito firmami stoja oligarchovia vládneho Smeru. „Je verejným tajomstvom, že za spoločnosťou Anext stojí aj minister dopravy Ján Počiatek,“ povedal vtedy Lipšic. Za DWC Slovakia a Sevitech má byť zase známy podnikateľ s firmou Corinex Ján Miškovský, resp. jeho manželka, a Jozef Brhel, a jeho syn.

Sulík teraz spresňuje, že firma DWC ho listom upozornila, že nie je subdodávateľom IBM.

Funguje či nefunguje?

Nový informačný systém zaviedli daniari pred dvoma mesiacmi. No nebolo to bez problémov. Podnikatelia sa sťažovali, že daniari majú pomalé alebo žiadne reakcie, ktoré vysvetľujú novým systémom. Sulík dokonca tvrdil, že začiatkom apríla nastal na daňových úradoch chaos.

Teraz hovorí, že sťažnosti na nový informačný systém mu chodia stále, no je ich menej. „Čo si o tom myslím? Že systém SAP je nevhodný pre daniarov, ale nemáme inú možnosť, ako tú, že to dokončíme. Už sa to veľmi predražilo,“ hovorí. Podľa neho má stáť oveľa viac ako 93,6 milióna eur – s takou sumou rátala hlavná zmluva s IBM z roku 2010 – najmenej 140 miliónov.

Problémy nového informačného systému priznal pred mesiacom aj šéf Finančnej správy František Imrecze. Pripísal to tomu, že stále prebieha integrácia niektorých systémov na nový informačný systém.

Na otázku, či teda je už ukončená integrácia systémov na ten nový hlavný informačný systém, Finančná správa uviedla: „Integrovaný systém finančnej správy sa priebežne integruje na informačné systémy. Medzi ostatné integrácie patrí napríklad prepojenie na VIES či VREF. V integračnom procese sa bude neustále pokračovať vzhľadom na interné procesy vo finančnej správe a taktiež z dôvodu novej legislatívy. Čakajú nás registrácie na register adries, obchodný register či Štatistický úrad. Dokopy ide o 19 integračných rozhraní.“

Daniarov sme sa opýtali aj to, či nový informačný systém funguje už normálne, alebo je stále pomalší: „Integrovaný systém finančnej správy je funkčný a finančná správa svoju agendu vybavuje priebežne. Optimalizácia prevádzkového stavu pokračuje každý deň a v posledných týždňoch je ohlas systému stabilný,“ uviedla hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie