Denník N

Medzinárodné páry sa nerozchádzajú len pre rozdielny pôvod, ich rozvody však môžu trvať roky

IIustračné foto - archív
IIustračné foto – archív

Podľa terapeutky vo vzťahu nezáleží na rase ani viere, rozhodujúce sú povahy a schopnosť komunikovať. Právnička varuje, že zamilovaní sú často ľahkovážni a neuvedomujú si, že ani po rozvode sa nemôžu svojvoľne presťahovať s dieťaťom do rodnej krajiny.

Na Vianoce idú domov k jej slovenskej rodine a ramadán oslavujú v Egypte s jeho blízkymi. Fotografka Miriam Raffajová (30) je vydatá za Egypťana a zatiaľ prechodne žije v Egypte a na Slovensku. Kultúrne rozdiely vo vzťahu cíti, ale skôr pozitívnym smerom. Hovorí, ako ju pred manželom varovala rodina a známi. Zároveň dodáva, že sa ani nečuduje. Slováci majú podľa nej o Araboch mylné informácie, ktoré skresľujú ich mienku.

Miriam sa s manželom zoznámila na letnej dovolenke na egyptskom letisku. Vyhľadal si ju na Facebooku, začali spolu intenzívne komunikovať, až sa nakoniec do Egypta vrátila, dali sa dokopy a neskôr mali svadbu.

Keďže je Miriam fotografka, často cestuje na Slovensko. V lete, keď je veľa svadieb, je na Slovensku bez prestávky a s manželom komunikujú len cez telefón. Už teraz však plánujú, že čoskoro začnú spolu žiť na Slovensku a neskôr sa trvalo usadia v Egypte.

„Na Egypte sa mi okrem počasia páči, že ľudia sú menej vystresovaní a viac v pohode ako na Slovensku. Síce je tam väčšia chudoba, ale možno práve preto sa dokážu ľahšie zmieriť s tým, ak niečo nemôžu mať,“ vysvetľuje Miriam.

Konflikty pre povahy, nie pre národnosť

Miriam vyzdvihuje ešte jednu vlastnosť, ktorú pripisuje Egypťanom. Podľa nej si viac ctia rodinu.

„Majú oveľa silnejšie vzťahy s rodičmi a súrodencami. Rovnako si veľmi vážia aj ženy. Slováci si myslia, že Arabi ich utláčajú a považujú ich za menejcenné. Opak je pravdou. Dôkazom som ja a veľa ďalších žien v mojom okolí, ktoré žijú s moslimom.“

Zmiešané páry, v ktorých každý z dvojice pochádza z inej krajiny alebo vyznáva iné náboženstvo, nie sú už ani na Slovensku nezvyčajné. Vo svojej poradni sa s nimi stretla aj terapeutka Mária Kubišová.

Kubišová vysvetľuje, že ak za ňou prišli páry s prosbou o pomoc, ich národnosť alebo viera neboli dôležité. Príčiny problémov sú podľa nej veľmi osobné a obyčajne vyplývajú z toho, že sa stretnú dve odlišné osobnosti a nedarí sa im dospieť k porozumeniu.

„Najčastejšie ku konfliktom dochádza napríklad preto, že dvojica nie je vhodná kombinácia, nie sú kompatibilní, nevedia dobre komunikovať, majú iné predstavy alebo vyznávajú iné hodnoty,“ hovorí Kubišová.

Priznáva, že kultúra a národnosť do istej miery ovplyvňujú predstavy ľudí o vzťahoch. Odmalička preberajú vzorce z rodiny. Dieťa je svedkom vzťahov a kóduje sa v ňom, čo je normálne a ako má rodina vyzerať. Iné dieťa môže vyrastať v úplne odlišnom prostredí, a preto je jeho predstava vzťahu iná.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie