Denník N

Je horší Matovič či Procházka? Pol na pol

Igor Matovič Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič Foto N – Tomáš Benedikovič

V rozhovore Matoviča s Procházkom je len málo dôležitého, ale tých desať percent stojí za to.

Počúvať nahrávku rozhovoru Igora Matoviča a Radoslava Procházku je nepríjemné, hoci lákavé. Ľudia vždy túžia poznať zákulisie, vidieť do obývačky susedom. Stačí si však predstaviť, že by sa to malo diať nám, a hneď je to nechutné. Nik nechce, aby jeho súkromný rozhovor niekto nahrával a potom ho púšťal celej krajine. Nielen preto, že v súkromí sme horší ako na verejnosti, ale aj preto, že aj politici musia mať možnosť neafektovať do kamier.

Preto stojí za to po zverejnení celej nahrávky zrekapitulovať, prečo je jej poznanie dôležité a čo z nej má zmysel počúvať, aj keď nie ste práve zvrhlík, ktorý túži špehovať.

Na začiatok treba zopakovať, že Matovič sa ukázal ako človek, ktorému nemôžete dôverovať. Ťažko sa mu verí aj to, že si Procházku nahrával vo verejnom záujme. Je zjavné, že to robil s cieľom odstrániť svojho súpera a pre vlastný prospech. Dostal sa tak na podobnú úroveň ako Marián Kočner.

Nezostrihaná nahrávka spôsobila rozruch. Jej časti však kolujú slovenskou politikou už takmer rok a po vypočutí treba povedať, že plné znenie veľa nového neprinieslo. Najmä sa neobjavil nový motív, ktorý by stál za diskusiu. Vyjadrené jazykom z rozhovoru tak platí, že pomer kvakotania dvoch chalanov a dôležitého je asi tak 90 ku 10 percentám. Tie však stoja za to.

Procházku totiž usvedčujú, že by bol ochotný obchádzať zákon a nemá problém neplatiť dane. Akokoľvek je nepríjemné, že sme sa to dozvedeli z pokútnej pásky, je to skutočnosť, ktorú treba brať vážne. Za toto zvyknú padať vlády, meniť sa predsedovia strán. Že to Procházku zachytilo hneď na začiatku jeho kariéry, nie je ospravedlnením. A nemalo by ním byť ani to, že podobné problémy s financovaním majú alebo v nejakej fáze svojho existovania mali všetky politické strany, ktoré sú v hre.

V snahe rozriešiť úlohu, či je na tom po nahrávke horšie Matovič alebo Procházka, sa tak ponúka pol na pol, ako si hovoria na zázname. Najväčší problém je však niekde inde. Stačí, ak si uvedomíme, že Matovič a Procházka sú dlhodobo na čele neficovskej alternatívy. Potom môže mať človek celkom oprávnene pocit, že sme všetci nahratí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Matovičova nahrávka

Komentáre

Teraz najčítanejšie