Denník N

Hrdina amerického storočia: John McCain nepodľahol mučeniu vo Vietname ani Trumpovmu populizmu

John McCain (1936 – 2018). Foto – TASR/AP
John McCain (1936 – 2018). Foto – TASR/AP

Za senátorom Johnom McCainom (1936 – 2018) smútia republikáni aj demokrati. Trumpa, ktorý spochybňoval jeho vojnové hrdinstvo, nechcel mať na pohrebe.

Henry Luce, zakladateľ amerického časopisu Time, v roku 1941 napísal slávnu esej Americké storočie. Ešte predtým, ako Spojené štáty americké vstúpili do druhej svetovej vojny, argumentoval proti americkému izolacionizmu a vyzýval, aby sa Amerika stala morálnym majákom.

Proti tomu všetkému dnes brojí americký prezident Donald Trump.

Jeden z mála vplyvných republikánov, ktorý preto išiel s Trumpom otvorene do konfrontácie, bol senátor a vojnový hrdina z Vietnamu John McCain. Ak by sa o niekom dalo povedať, že bol mužom „amerického storočia“ v čase, keď boli Spojené štáty americké politickou, vojenskou a kultúrnou veľmocou, tak ním bol určite McCain.

Správa o úmrtí jedného z najväčších kritikov amerického prezidenta, ktorý jednostranne vystupuje z medzinárodných dohôd, chváli autoritárske režimy a spochybňuje spojencov, sa dostala na titulné strany nielen amerických médií.

John McCain zomrel v noci na nedeľu vo veku 81 rokov v dôsledku komplikácií, ktoré súviseli s rakovinou mozgu, na ktorú sa liečil od minulého roka.

New York Times píše, že senát prišiel o „posledného leva“. „John McCain bol základným prvkom celonárodného politického dialógu za celé polstoročie, vždy prítomnou osobnosťou dychtivou vyzvať priateľa alebo rivala svojím jedinečným temperamentom – niekedy nahnevaným, často zábavným a vždy vášnivým,“ napísali americké noviny. Americkú politiku podľa NYT opustil v čase, keď sa jeho hlavný cieľ a téma – národná jednota – zdá nedostihnuteľná.

Toto je pre McCaina určujúce: stál o dialóg, hľadal v politike možnosť, ako sa dohodnúť. Vedel uznať kvalitu protivníka. Bol tvrdý, ale férový. Všetko vlastnosti, ktoré pri pohľade na Trumpa a jeho štýl politiky chýbajú.

„Konal so cťou a integritou, bez ohľadu na osobné straty. Ostatní z nás by ho mali nasledovať,“ napísal o ňom bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg. „Vždy skutočne rozumel tomu, čo znamená dať na prvé miesto Ameriku, a robil to celý svoj život: ako pilot, vojnový zajatec, senátor a prezidentský kandidát.“

„John McCain bol hrdina a politik s princípmi a chrbtovou kosťou, ktorý stranícku lojalitu nikdy nekládol nad službu krajine,“ myslí si aj Dalibor Roháč, ktorý pracuje v americkom think-tanku American Enterprise Institute. „Pre Slovensko to bol predovšetkým politik, ktorý chápal dôležitosť amerických spojenectiev a nezastupiteľnú úlohu, ktorú Spojené štáty hrajú vo svete. Jeho odchod je obrovskou stratou,“ povedal Denníku N.

McCain hrdina: Päť rokov v zajatí

Narodil sa 29. augusta 1936 na americkej základni v Paname v rodine vojnových hrdinov. Jeho otec bol námorný dôstojník, jeho starý otec bojoval v druhej svetovej vojne ako admirál. Armáda definovala McCainov príbeh a bola pokračovaním rodinnej tradície.

Najznámejším a najdramatickejším momentom v jeho kariére bola vojna vo Vietname. Strávil tam takmer šesť rokov ako vojnový zajatec, keď v roku 1967 zostrelili jeho lietadlo. Mal 31 rokov. Pri páde si zlomil obe ruky a nohu.

Na slobodu „z hotela Hanoi Hilton“, ako Američania volali vietnamskú väznicu „pre leteckých pirátov“, sa dostal až 14. marca 1973.

14. marec 1973: John McCain sa dostáva na slobodu po päťapolročnom zajatí vo Vietname. Foto – TASR/AP

„Tá fotografia je pozoruhodná. Vychudnutý 36-ročný McCain v pokrčených civilných šatách pochoduje s ďalšími americkými vojnovými väzňami k americkému vojenskému transportéru,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

John McCain

Svet

Teraz najčítanejšie