Denník N

Špeciálna pedagogička Zimová: Vyrástla nám generácia rodičov, ktorí sa boja, že sa dieťa nahnevá

Zuzana Zimová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zuzana Zimová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zuzana Zimová je špeciálna pedagogička a pomáha rodinám prekonávať problémy. Mnohé vyplývajú z toho, že mamy sú dnes neisté, hľadajú rady na internete alebo sa porovnávajú s kamarátkami.

Čo sa dočítate v rozhovore:

  • čo spôsobuje, keď sa mamy porovnávajú,
  • prečo by deti nemali rozhodovať, čo budú jesť,
  • prečo deti prestávajú mať schopnosť zvládať bežné domáce povinnosti,
  • či je dobré mať veľa krúžkov či hračiek.

Zmenili sa matky za posledných desať rokov?

Neviem, či sa zmenili matky, ale mení sa rodičovská rola. V generácii mojich rodičov nebol otec takmer vôbec zapojený do bežnej starostlivosti o malé deti. Dnes sa zapája omnoho častejšie a aj sa to od neho očakáva.

Čo sa ešte zmenilo?

Rodiny sú dnes menšie. Veľké rodinné zoskupenia žijú ďaleko od seba a skôr sa stretávajú kamaráti ako rodina. Kamaráti sa hľadajú podľa toho, či majú deti v rovnakom veku. Tak sa môže stať, že mama nikdy nevidela každodennú starostlivosť o deti vo veku puberty či dospievania. Lebo všetky deti v jej okolí sú v rovnakom veku ako jej. Tak sa stráca možnosť odpozorovať, ako vyzerá starostlivosť, a zvyšuje sa neistota. Miesto toho, aby sa pýtali skúsenejších, starších mám, hľadajú odpovede na internete. Ale tam je veľmi veľa informácií, ktoré sú často protichodné, takže to u nich spôsobí ešte väčšiu neistotu.

Chodia za vami rodičia s tým, že si niečo prečítali na internete, ale nefungovalo im to?

To sa stáva často. Príde rodič a povie, že už skúsili všetko. Ja sa ich spýtam, čo všetko vyskúšali. Potom mi vymenujú, čo všetko si prečítali a skúsili, ale nič sa nezlepšilo. Ale väčšinou nejde o veci, ktoré by sa hodili na ich dieťa alebo situáciu, ktorú potrebujú riešiť. Povedia, že sa im to páčilo, tak to skúsili. Väčšinou to nefunguje. Pre dieťa, ale ani pre každého rodiča nie je každý výchovný štýl vhodný.

Napríklad?

Často prídu rodičia, ktorí sú očarení nenásilnou komunikáciou a nevýchovou. Ale vysvetlia si to tak, že dieťa má byť slobodné, má o všetkom rozhodovať, a potom sú zúfalí, že dieťa nikoho nerešpektuje, že je nervózne a agresívne. Prídu s deťmi okolo 4 až 5 rokov. Doma to ešte nejako zvládajú, aj keď pre rodičov aj deti je veľmi ťažké fungovať, ak dieťa nemá hranice. Ale keď príde dieťa do škôlky, nastane problém, lebo tam sú pravidlá aj autority a nie sú na to naučené.

Je voľná výchova častejšia ako pred desiatimi či 15 rokmi?

Asi áno. Ale ku mne prichádzajú väčšinou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie