Denník N

Ľudia sú už citlivejší na mesto, v ktorom žijú, hovorí správca portálu Odkaz pre starostu

Martin Kollárik. Foto - archív M. K.
Martin Kollárik. Foto – archív M. K.

S portálom Odkazprestarostu.sk spolupracuje už viac ako sto samospráv, starostovia sú pred voľbami aktívnejší. Najviac podnetov chodí na výtlky a zeleň.

Martin Kollárik (26) od roku 2015 pôsobí v Inštitúte pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI), kde sa venuje portálu Odkazprestarostu.sk. Obyvatelia obcí tam môžu nahlasovať podnety na riešenie vo vyše 100 samosprávach na celom Slovensku. Konkrétne podnety administrátori posielajú na riešenie zodpovedným obciam a inštitúciám. Kollárik vyštudoval politológiu na Univerzite Komenského v Bratislave, v súčasnosti je doktorandom na Ústave verejnej politiky na UK. Venuje sa najmä lokálnym samosprávam, v minulosti spolupracoval aj s Transparency International.

Sú pred voľbami obce aktívnejšie v riešení podnetov cez Odkaz pre starostu?

Určite, ale aj pred našimi hodnoteniami samospráv, ak ich avizujeme dopredu. Snažia sa vtedy vyriešiť viac podnetov.

Stáva sa teda, že sa podnetom pol roka nik nezaoberá, a zmení sa to, až keď sa blížia voľby?

S niektorými podnetmi, ktoré svietia dlhodobo ako neriešené a nie sú zložité, zrazu pred voľbami dokážu rýchlejšie pohnúť. Alebo na ne aspoň odpovedia a doháňajú komunikačné nedostatky. Niekedy totiž obec problém vyrieši, no samospráva nám to nedá vedieť a na portáli svieti ako nevyriešený.

Ako by sa to dalo zlepšiť?

Do konca roka chceme prísť s novou aplikáciou a rozšírením webovej stránky, kde by samosprávy lepšie riadili podnety. Užívateľov chceme minihrou motivovať, aby nahlasovali stav podnetov. Vždy, keď pôjdu okolo nahláseného podnetu, vyskočí im notifikácia, kde označia jeho stav.

Ktoré samosprávy sú v riešení najlepšie?

Za minulé roky patrili medzi najlepšie napríklad bratislavské časti Ružinov, Vajnory, Nové Mesto a mestá Trebišov, Malacky, Trnava či Prievidza. V Trnave prichádza tisíc podnetov ročne, čo je vzhľadom na veľkosť mesta veľmi slušné číslo. Trenčín, ktorý má podobný počet obyvateľov, dostáva päťdesiat až sto podnetov. Nie je v riešení výrazne zlý, ale záleží aj na tom, ako mesto portál propaguje. Súčasný primátor Trnavy Peter Bročka bol predtým dobrovoľným administrátorom v Trnave, preto je to pre neho srdcová záležitosť.

Môžu byť aktivisti dobrí starostovia?

Aktivisti sa niekedy zameriavajú na parciálne problémy v téme, ktorá ich zaujíma, a uniká im veľký obraz. Je to spôsobené aj povahou aktivizmu, ale len čo prejdú do exekutívy, veľmi rýchlo získajú skúsenosti a zistia, že to nie je len o tej jednej téme.

S vlastnou aplikáciou na podnety od obyvateľov prišla v kampani aj Caroline Lišková, kandidátka KDH na primátorku Bratislavy. Skúšali ste si ju?

Náhodou som na to narazil na Facebooku, keď nás začali ľudia označovať pod príspevkom, kde oznámila spustenie aplikácie. Viacerí ľudia komentovali, že taká aplikácia už je a funguje dobre. Prekvapilo ma to, či to nie je zbytočné, a navrhli sme jej, že ak bude vo voľbách úspešná, stačí len dobre využívať Odkaz pre starostu. Stretli sme sa a pani Lišková povedala, že to spravila veľmi narýchlo a je prístupná všetkým podnetom. Boli by sme radi, keby sa všetci kandidáti zaviazali využívať čo najlepšie Odkaz pre starostu.

Ktoré obce boli v riešení najhoršie?

Naša dlhodobá odpoveď je, že tie, ktoré sa nezapojili. Z tých na portáli sú to obce a mestá, ktoré sa pridali s entuziazmom, no ten po pár mesiacoch opadol. Väčšinou je to tak, že keď obce prestanú komunikovať, prestanú prichádzať aj podnety.

Čo ľudia nahlasujú najviac? Podnety s cestami?

Dlhodobo vychádza, že najviac podnetov je v kategórii cesty a chodníky a z toho najviac je výtlkov. Ak je zničená celá cesta, je problém rýchlo opraviť to, keďže je na to potrebné vyčleniť peniaze z rozpočtu, ale výtlky sú na riešenie omnoho jednoduchšie. Zaliať jeden výtlk nie je také komplikované a mesto to ukazuje v dobrom svetle. Druhá kategória je zeleň – neostrihané kríky, stromy, polámané konáre. Potom, najmä vo väčších mestách parkovanie alebo autovraky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie