Denník N

Na egyptský hotel, v ktorom záhadne zomrel britský pár, sa valia sťažnosti, Slováci sa bezpečne vrátili domov

Exteriér hotela Steigenberger Aqua Magic v Hurghade. Foto – TASR/AP
Exteriér hotela Steigenberger Aqua Magic v Hurghade. Foto – TASR/AP

Cestovná kancelária po smrti dvoch britských dovolenkárov v luxusnom hoteli v Hurghade evakuovala všetkých svojich 301 klientov.

Britskí manželia John a Susan Cooperovci z Burnley trávili letnú dovolenku v luxusnom egyptskom rezorte Steigenberger Aqua Magic na pobreží Červeného mora. V pondelok 20. augusta sa po večeri vrátili na svoju izbu, kde na nich čakal zvláštny zápach, ktorý sa pokúsili prekryť parfumom.

Na druhý deň už neboli schopní prísť na raňajky, a keď sa neukázali ani pri bazéne, vybrala sa ich dcéra Kelly Ormerodová pohľadať.

Našla ich na izbe, obaja boli v mimoriadne zlom stave. „Videla som, ako zomierajú pred mojimi očami. Mali úplne rovnaké symptómy,“ povedala Ormerodová pre Evening Standard. Zavolala hotelového lekára, no 69-ročný John krátko nato zomrel v hotelovej posteli.

Jeho o šesť rokov mladšia manželka Susan, zamestnankyňa cestovnej kancelárie Thomas Cook, ktorá pobyt v hoteli organizovala, medzitým sama bojovala o život. „Na mamu sa takmer ani nepozreli, lebo videli, že otec je na tom horšie, preto jeho záchranu považovali za prioritu. Mama nemala ani potuchy, čo sa deje, vôbec nevnímala okolie, tak zle sa cítila,“ povedala pre BBC Ormerodová.

Susan neskôr omdlela a po piatich hodinách od manželovej smrti ju previezli do nemocnice. Tam jej zlyhalo srdce a ani po tridsiatich minútach oživovania sa ju nepodarilo zachrániť.

Pred smrťou boli v perfektnej kondícii

Prvotné vyšetrovanie ukázalo, že Johnovi Cooperovi zlyhalo dýchanie a podľahol akútnej srdcovej zástave. Jeho žena podľa miestnych vyšetrovateľov nezniesla nečakanú stratu manžela a od žiaľu dostala infarkt. Egyptský minister turizmu prízvukoval, že žiaden kriminálny motív sa nepreukázal.

S takýmto vysvetlením sa však nezmierila dcéra obetí Kelly Ormerodová, ktorá v Hurghade dovolenkovala spolu so svojimi rodičmi a s tromi deťmi. Pre BBC povedala, že ešte pár hodín pred smrťou boli jej rodičia v „perfektnom zdravotnom stave“, a aj preto považuje okolnosti ich smrti za podozrivé. Poukázala aj na zvláštny zápach, ktorý jej rodičia zacítili v izbe.

„Netvrdím, že za ich smrť môže niečia chyba. Mám na to však svoj názor, myslím, že v izbe sa udialo niečo, čo ich zabilo,“ povedala pre BBC.

Egyptský generálny prokurátor Nabil Sadek však potvrdil, že počas kontroly technici nenatrafili na žiadne stopy jedovatých plynov. Na podrobné výsledky pitvy sa v tejto chvíli ešte stále čaká, výsledky majú byť známe o 7 až 10 dní.

Generálny manažér hotela Dieter Geiger ešte v deň nešťastia vydal stanovisko, v ktorom vyjadril svoju ľútosť nad smrťou dvojice turistov. Zároveň však zdôraznil, že je dôležité držať sa faktov, a pripomenul, že podľa prvej lekárskej správy bola smrť manželského páru prirodzená.

V sobotu sa však objavili nové informácie, ktoré na záhadnú smrť britského páru ponúkajú nový pohľad. Približne 20 ľudí podalo na hotel žalobu po tom, čo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie