Denník N

Rusi podporujú protivakcinačné hnutie preto, aby zasiali rozpory a nedôveru

Biotechnologická spoločnosť po zverejnení výsledkov Ilustračné foto – TASR/AP
Biotechnologická spoločnosť po zverejnení výsledkov Ilustračné foto – TASR/AP

Pri debate o očkovaní nejde o fakty a výsledky vedeckých výskumov. Cieľom ľudí, ktorí šíria rozpory, je oslabiť súdržnosť, vďaka ktorej sú západné spoločnosti odolné.

Protivakcinačné hnutie, ktoré deklaruje, že vakcinácia detí je konšpiráciou, v ktorej pozadí stoja kvôli svojim ziskom veľké farmaceutické firmy, v Rusku takmer neexistuje. Proti osýpkam je tam zaočkovaných až 98 percent detí. No tento fakt nebráni Kremľu prevádzkovať jeho dezinformačnú mašinériu, ktorá prilieva olej do ohňa americkej medicínskej vojny o užitočnosť vakcinácie.

Skutočným cieľom je vyvolať polarizáciu

Najkontroverznejšou súčasťou tohto boja je rozširovanie falošných argumentov o údajných rizikách očkovania. Táto škodlivá viera, ktorú podporujú prosperujúce antivakcinačné hnutia v Spojených štátoch, v Taliansku i v iných krajinách, viedla k opätovnému rozšíreniu osýpok v Európe i v Spojených štátoch. Ide o potenciálne fatálne ochorenie, ktorému je však možné úplne zabrániť. Takže sa dá predpokladať, že ruským cieľom je zničenie verejného zdravia.

Lenže propagandisti s podobnou dôraznosťou podporujú aj druhú stranu sporu. Skutočným cieľom tejto operácie, tak ako cieľom mnohých iných operácií, je vyvolať polarizáciu. Rusko hralo podobnú hru v téme amerického policajného násilia: podporovalo tak hnutie #blacklivesmatter, ktoré upozorňovalo na ohrozených černochov, ako aj #bluelivesmatter upozorňujúce na obete v policajných radoch. Tým istým protichodným spôsobom ruské propagandistické médiá na jednej strane tvrdia, že západné krajiny sú rasistické diery, no zároveň vyhlasujú, že im hrozí, že ich zaplavia barbarskí imigranti.

Dôvod je jednoduchý: Rusko sa týmito operáciami snaží vyvolať a využiť rozmanité rozdiely. Môže ísť o kultúrne, demografické, etnické, historické, jazykové, politické, regionálne, náboženské či sociálne deliace čiary, ale ako ukazuje prípad vakcinácie, je ich oveľa viac. Nejde tu pritom o fakty a výsledky vedeckých výskumov. Cieľom je oslabiť súdržnosť, vďaka ktorej sú spoločnosti odolné. Ak sa bojíte a nedôverujete ľuďom okolo vás, nad vami a pod vami, neprídete im na pomoc, keď to budú potrebovať, a oni neprídu na pomoc vám. Fragmentovaná spoločnosť sa potom nebude schopná brániť.

Otázky sú dôležité, ale dôvera môže byť ešte dôležitejšia

Táto taktika stavia na prirodzených a do veľkej miery chvályhodných ľudských inštinktoch. Evolúcia nás naprogramovala tak, aby sme vyhľadávali nové informácie. Vzdelávanie nás povzbudzuje, aby sme spochybňovali doteraz prijímané poznanie a aby sme si zachovali myseľ otvorenú novým faktom a argumentom. Istá miera skepticizmu voči činnosti a motívom ľudí, ktorí držia moc, je zdravá a často aj oprávnená. Toto všetko akoby ladilo s mottom ruského cudzojazyčného propagandistického kanálu RT, ktoré nás vyzýva, aby sme sa pýtali viac.

Deliaca línia leží v tomto prípade medzi čestným a dobromyseľným skúmaním a lživým darebáctvom. Nie všetky otázky sú rovnako valídne a nie všetky treba klásť. Istý typ nemilosrdnej zvedavosti môže ubližovať a môže rozleptávať vzťahy: veď detí sa normálne nepýtame, ktorého zo svojich rodičov majú radšej. Neustále spochybňovanie motivácie iných ľudí a predpoklad, že ich slová sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie