Denník N

Besedy s Matejom Tóthom a Michalom Červeným ku knihe Odchýlka budú po celom Slovensku (dátumy a miesta)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Olympijský víťaz v chôdzi na 50 km Matej Tóth napísal spolu s reportérom Denníka N Michalom Červeným knihu o svojom živote Odchýlka.

Krst najnovšej knihy vydavateľa Denníka N sa uskutoční 4. septembra v Bratislave, nasledovať budú besedy spojené s autogramiádou po celom Slovensku – okrem hlavného mesta aj v Žiline, Nitre, Banskej Bystrici, Košiciach, Poprade a Trenčíne.

6. september:

10. september:

11. september:

  • Žilina, 17:00 – Martinus, SC Mirage, (event na FB)

13. september:

25. september:

26. september:

  • Košice – 18:00, Martinus, OC Galéria, (event na FB)

10. október:

  • Trenčín – 16:30, Verejná knižnica M. Rešetku (event na FB)

Odchýlka je slovo, ktoré Tóthovi na osem mesiacov definovalo život

Práve odchýlka krvnej hodnoty spôsobila, že musel očisťovať svoje meno. Odchýlkou by sa však dal nazvať aj celý jeho život.

Keď sa Matej Tóth dozvedel, že ho podozrievajú z dopingu, nemyslel na to, ako príde o peniaze či medaily. Keby aj hneď musel ukončiť kariéru, nebol by to preňho až taký problém. Viac sa bál toho, že ho ľudia budú vnímať ako podvodníka. Že ho budú obchádzať na ulici. Že sa deti budú smiať jeho milovaným dcéram.

Autobiografia Odchýlka verne odkrýva, ako prebiehal boj za očistenie Tóthovho mena. Ako najprv veril, že ide o sprisahanie, ako z toho vytriezvel a zachoval si chladnú hlavu. Aj keď ho jeho okolie presviedčalo, že to nie je fér, on antidopingové autority bránil: Veď si len robia svoju prácu!

V druhej dejovej línií Tóth opisuje, ako sa stal olympijským víťazom. Od bucľatého štvrtáka, ktorého pôvodne neprijali do športovej triedy, až po najrýchlejšieho chodca na svete. Nejde však o dva odlišné príbehy, oba nám ukazujú jedno: Matej Tóth je človek, ktorý si nehľadá skratky. Vie, že aj keď cesta poctivosti je dlhšia a kľukatejšia, na jej konci sa bude môcť pozrieť do zrkadla a hlavne do očí všetkým, na ktorých mu záleží.

Príbeh o víťazstvách a prehrách najrýchlejšieho chodca na svete, o jeho ceste na vrchol, o fyzických útrapách, o traume z obvinenia, že bol nepoctivý. S Matejom Tóthom prežijete všetky jeho kľúčové preteky, ako keby ste ich prežívali na vlastnej koži.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Autobiografia Mateja Tótha

Matej Tóth

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie