Denník N

Nord Stream 2 je na spadnutie. Môže ešte niečo zastaviť najkontroverznejší energetický projekt na svete?

Putin a Merkelová na zámku Meseberg. Foto - TASR/AP
Putin a Merkelová na zámku Meseberg. Foto – TASR/AP

Nový plynovod pod Baltským morom nechcú EÚ, Slovensko, ani USA, ktoré sa vyhrážajú sankciami. V tomto prípade však stojí nemecká kancelárka na strane ruského prezidenta.

Keď si nemecká kancelárka Angela Merkelová v polovici augusta sadla s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v pohodlí záhrady za stôl v nemeckom zámku Meseberg, detaily z ich rozhovoru ostali len medzi nimi a neprenikli na verejnosť.

Jednu vec však podľa domácich aj svetových médií určite nevynechali – Nord Stream 2.

Príprava podmorského plynovodu pod Baltským morom finišuje a naďalej vyvoláva obavy v Európskej únii, na Ukrajine aj na Slovensku, že ešte viac zvýši závislosť Nemecka a Európy od ruského plynu. Vďaka nemu Moskva obíde Ukrajinu (a s ňou aj tranzitnú trasu cez Slovensku) a z Gazpromu sa znovu stane vplyvná páka kremeľskej geopolitiky.

To, že posilní rolu Ruska v Európe a dostane Ukrajinu do izolácie, si o „najkontroverznejšom energetickom projekte na svete“ myslí aj magazín Economist. Plynovody by mali byť bezpečné, spoľahlivé a nudné, to však, ako píše britský týždenník o projekte, ktorý zdvojnásobí tranzitnú kapacitu do Nemecka, určite neplatí.

Kto môže zastaviť NS2

„Veľká časť európskeho plynu z Ruska prechádza cez Ukrajinu, vďaka čomu zarobil Naftogaz minulý rok 2,8 miliardy dolárov. To je významná časť ukrajinského rozpočtu,“ píše Economist. „Ak sa Nord Stream 2 dokončí, Rusko presmeruje svoje európske dodávky priamo do Nemecka, a odreže tak Ukrajinu od príjmov z tranzitu a oslabí jej ekonomiku,“ dodáva.

Aj preto sa proti plynovodu stavajú Američania, ktorí proti nemu dokonca chystajú nové sankcie vo viere, že projekt ešte môžu zhatiť. „Spojené štáty majú v ruke balíček sankcií, ktoré by sa mohli použiť v snahe zastaviť dokončenie Nord Streamu 2, ktorý je už vo vyspelom štádiu,“ napísal Wall Street Journal

Odhliadnuc od obavy európskej energetickej bezpečnosti, samozrejme, aj USA pri tomto spore majú svoje vlastné záujmy – snahu predávať viac tekutého plynu (LNG) do Európy. 

Posledné slovo pri kontroverznom plynovode môže mať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Plynovod Nord Stream

Svet

Teraz najčítanejšie