Denník N

Nová fasáda aj dizajn – na rekonštrukciu hlavnej stanice dá vláda pred voľbami takmer tri milióny

Bratislavská hlavná stanica a ako mala vyzerať podľa vizualizácií spred vyše ôsmich rokov. Foto N – Tomáš Benedikovič, vizualizácia – Transprojekt
Bratislavská hlavná stanica a ako mala vyzerať podľa vizualizácií spred vyše ôsmich rokov. Foto N – Tomáš Benedikovič, vizualizácia – Transprojekt

Na rekonštrukciu bratislavskej hlavnej stanice dá Pellegriniho vláda 2,8 milióna eur. Nový vzhľad má mať ešte pred začatím budúcoročných majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji.

Blížia sa ďalšie majstrovstvá sveta v hokeji na Slovensku a hlavná vlaková stanica v Bratislave sa má opäť meniť. Tentoraz to má byť výraznejšia zmena ako pred siedmimi rokmi, keď ju obnovili len trochu.

Štát dá na obnovu stanice takmer tri milióny eur, oznámili premiér Peter Pellegrini a minister financií Peter Kažimír krátko pred novembrovými komunálnymi voľbami.

Riaditeľ železníc Martin Erdössy hovorí, že za tento balík peňazí urobia nové osvetlenie železničnej stanice, budova by mala dostať aj nové opláštenie a fasádu. Zmeniť by mala tiež hala stanice.

Rekonštrukcia by sa podľa premiéra Pellegriniho mala začať v čo najbližšom čase, aby návštevníkov budúcoročných majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji privítala už nová stanica.

Štátne železnice pritom na stanici práve dokončujú opravy oznámené ešte v máji tohto roka, tie boli za 2,3 milióna eur. Výsledok týchto opráv ukážu v najbližších dňoch – novú čakáreň v priestoroch bývalej reštaurácie, ktorá bola roky verejnosti uzavretá. Do konca roka chcú železnice otvoriť aj nový podchod s výťahmi pre imobilných cestujúcich či rodičov s kočíkmi.

„Je mi jedno, kto je primátor“

Hlavná stanica chátra už roky, okrem čiastočných opráv k výraznejšej rekonštrukcii nedošlo. Prečo sa vláda rozhodla teraz, niekoľko mesiacov pred komunálnymi voľbami, do stanice zainvestovať? Nie je za tým skrytá podpora súčasnému primátorovi Ivovi Nesrovnalovi, ktorý opätovne kandiduje?

„Pri rozhodovaní o tejto investícii je pre mňa ako predsedu vlády úplne irelevantné, kedy sú komunálne voľby. O toto rozhodnutie by som svojich kolegov žiadal bez ohľadu na to, kto je dnes primátor Bratislavy, alebo kto sa ním chce stať. Je mi to úplne jedno,“ povedal premiér Pellegrini. Hovorí, že ak by sa premiérom stal skôr, hlavná stanica by takúto „injekciu“ dostala už o rok skôr.

Tento rok už vláda poslala hlavnému mestu deväť miliónov eur na opravu bratislavských ciest.

Smer stále nepredstavil svojho kandidáta na primátora. Svojho človeka nepostavil ani vlani v boji o post bratislavského župana,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Developeri v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie