Denník N

Už nepochybujme, že sa Danko hanbí za Kotlebu. A ďalej?

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko sa dotýka Múru nárekov počas návštevy Jeruzalema 2. júla 2018. FOTO – TASR
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko sa dotýka Múru nárekov počas návštevy Jeruzalema 2. júla 2018. FOTO – TASR

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko chce zúžiť poslaneckú imunitu, tá by sa nemala týkať xenofóbie a antisemitizmu.

Na výročie SNP sa dá očakávať, čo budú najvyšší ústavní činitelia hovoriť. Áno, Slováci sa pred 74 rokmi postavili proti fašizmu a nacizmu. Dokonca so zbraňou v ruke. Bezpochyby je to jeden z najsvetlejších okamihov našich dejín, na ktorý sme právom hrdí. Takto vyslovené je to však samozrejmosť, klišé pripomínajúce povinné jazdy pred rokom 1989.

No rečnenie o odkaze SNP je zúfalo nedostatočné – ak ten odkaz popierame dnešnou prítomnosťou fašistov a neonacistov v parlamente. A tí sú tam, ako dobre vieme, už od marca 2016.

Andrej Danko môže slúžiť ako vzorový príklad, ako test našej schopnosti uznať aj bizarnému politikovi, že môže urobiť pre spoločnosť čosi užitočné. Posmešné mávnutie rukou na adresu „kapitána“ je však podobné klišé ako opakujúce sa reči o odkaze SNP. Politológ Grigorij Mesežnikov má užitočnú zásadu, hovorí o prezumpcii dobrých úmyslov. Povedzme si teda, s čím Danko (opakovane a vytrvalo) prichádza od svojej návštevy Izraela začiatkom leta. A opýtajme sa samých seba, ako by sme jeho slová hodnotili, ak by ich vyslovil niekto nám názorovo a hodnotovo blízky. Rozumieme si, však.

Logická otázka znie, či musel predseda parlamentu navštíviť Izrael, aby pochopil, že tu na Slovensku „víťazia šialenci“ a že „chlapci z ĽSNS si nemôžu trepať čokoľvek“ v zmysle spochybňovania  holokaustu. Iste, pýtajme sa, či ho prebudila až návšteva Knessetu a nepríjemné otázky izraelských hostiteľov. Nebolo mu to zrejmé hneď, odkedy partička okolo Kotlebu na našej scéne pôsobí? Buďme však vďační aspoň za jeho dodatočné pochopenie.

Danko sa teda hanbí za Kotlebu and co. a je odhodlaný s tým dačo urobiť. Dobrá správa. Skeptik by sa možno opýtal na úprimnosť takého počínania, keďže v pozadí môže ísť o pragmatický kalkul, že SNS by v prípade rozpustenia ĽSNS získala časť jej voličov. No a? Porovnajme si v tejto téme Danka s Ficom. Ten druhý čoraz jasnejšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie