Denník N

Výtvarník Kalmus o svini na Biľakovi: Bola to nutná obrana

Peter Kalmus
Peter Kalmus

Peter Kalmus podal oficiálnu sťažnosť voči svojmu obvineniu. Polícia vôbec nebrala do úvahy, že sochu Vasila Biľaka poškodil vo februári v nutnej obrane, napísal jeho obhajca Daniel Lipšic.

Výtvarníci Peter Kalmus a Luboš Lorenz, ktorých pred týždňom obvinili z poškodenia sochy komunistu Vasila Biľaka v obci Krajná Bystrá, podali voči svojmu obvineniu sťažnosť. Na polícii ich zastupuje bývalý minister vnútra a poslanec Daniel Lipšic.

Výtvarníci na sochu vyliali červenú farbu a umiestnili na ňu nápis „Sviňa“.

„Policajt sa vôbec nezaoberal úvahou, že obvinení konali v nutnej obrane,“ píše sa v sťažnosti, ktorú Lipšic poskytol Denníku N. Hoci sa podľa neho nutná obrana spája najmä s fyzickými útokmi, „nutnú obranu je možné použiť na ochranu všetkých záujmov chránených trestným zákonom“.


Stíhaný Biľak
V prípade inštalácie Biľakovej sochy mohlo dôjsť podľa výtvarníkov k spáchaniu trestného činu propagácie komunizmu a popierania ideologických zločinov.

Výtvarníkov obvinili aj na základe svedeckých výpovedí obyvateľov obce Jozefa Bíleho, Heleny Polanskej a Jána Štefanca, ktorí tvrdia, že Biľakovi odhalili pamätník ako „rodákovi obce, ktorý sa zaslúžil o rozvoj regiónu“, a jeho odhalenie nemalo „žiaden politický podtón, propagovanie politickej strany a ani šírenie ideológie“.

Výtvarníci však v sťažnosti policajtom a prokuratúre vysvetľujú, že „Vasil Biľak nebol miestný etnológ ani botanik, ale bol vrcholný predstaviteľ komunistickej strany a bol dôvodne podozrivý, že bol spoluautorom pozývacieho listu, na základe ktorého prišlo k okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968“.

Za toto bol Biľak aj trestne stíhaný.
Protestoval aj ÚPN
Keď sa Kalmus dozvedel o obvinení, bol prekvapený. „Predstavte si, že niekto na ulici pochoduje s gardistickou zástavou. Vám sa to nepáči, tak mu zástavu strhnete a spálite, lebo je to šialené a neľudské. Nie je predsa mysliteľné, aby ste boli žalovaný za to, že ste zabránili trestnému činu šírenia totalitnej ideológie,“ povedal po obvinení N.

Proti pomníku pre Biľaka protestoval aj Ústav pamäti národa.

Sťažnosť voči obvineniu bude posudzovať prokurátor. Môže ju akceptovať a stíhanie zastaviť, alebo aj zamietnuť. Vyšetrovanie by v takom prípade pokračovalo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prípad Biľakovej busty

Slovensko

Teraz najčítanejšie