Denník N

Oslavy SNP: Kotleba podľa Pellegriniho patrí na hnojisko dejín, Mičev sa sťažoval, že ho predsedovia strán odignorovali

Peter Pellegrini na oslavách SNP. Foto –Facebook Petra Pellegriniho
Peter Pellegrini na oslavách SNP. Foto –Facebook Petra Pellegriniho

Predseda parlamentu Danko vyzdvihoval Husáka a povedal, že sa máme tešiť zo stretnutia Putina s Trumpom. Pellegrini bol dojatý, že ľudia vyhnali fašistu zo župy. Fico nedávno nevylúčil spoluprácu s Kotlebom.

Na oslavy 74. výročia Slovenského národného povstania prišli tak ako vlani všetci traja najvyšší ústavní činitelia, ale neprišli všetci predsedovia strán tak, ako si to predstavoval riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, ktorý oslavy organizuje.

Mičev povedal, že ho dlhodobo mrzí, ako sa štátne sviatky delia na ľavicové – 29. august a pravicové – 17. november. Aj preto na tieto oslavy pozval všetkých predsedov parlamentných strán okrem Mariana Kotlebu, pozval aj mimoparlamentné KDH, lebo má v prieskumoch dlhodobo nad 5 percent.

„Alojz Hlina bol jediný, ktorý sa mi ozval, ostatní na môj list neodpovedali. Chcel som tu mať predsedov strán. Nech ukážu, že SNP má morálnu hodnotu,“ povedal Mičev.

Bez Fica, Bugára, Sulíka aj Matoviča

Na oslavách boli prezident Andrej Kiska, predseda parlamentu a SNS Andrej Danko a premiér a podpredseda Smeru Peter Pellegrini. Viacerí predsedovia strán, vrátane Roberta Fica, neprišli.

Robert Fico a Béla Bugár zatiaľ na otázky neodpovedali. Fico nahral v Bratislave k SNP video na Facebooku, Bugár napísal status.

„Osláv sa zúčastnil podpredseda poslaneckého klubu Miroslav Sopko, ktorý za celý poslanecký klub položí k pamätníku spoločný veniec OĽaNO. S účasťou sme váhali, keďže minulý rok Andrej Danko a Robert Fico zneužili prejavy na oslavách na urážanie opozície, čo je absolútne neprijateľné a nedôstojné,“ napísala v stanovisku OĽaNO ako vysvetlenie, prečo Igor Matovič na oslavy nešiel.

Predseda SaS Richard Sulík tvrdí, že žiadnu pozvánku nedostal a je na dlhodobo plánovanej dovolenke. V Banskej Bystrici bol podľa hovorkyne poslanec Martin Klus a niekoľkí poslanci.

Sme rodina Borisa Kollára zase odmieta, že by Mičevovi neodpísali. Strana tvrdí, že oznámila príchod podpredsedu Milana Krajniaka, ktorý kandiduje za prezidenta.

Kiska počul piskot, aj fuj, Pellegrini mal zimomriavky

Kiska, Danko aj Pellegrini mali na oslavách prejav. Na Kisku zozadu z publika pískala a kričala fuj skupinka ľudí s tričkami proti NATO a oranžovo-čiernymi páskami, ktoré nosia prívrženci Ruska. Menší piskot počul aj Pellegrini.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Pellegrini

Slovensko

Teraz najčítanejšie