Denník N

O čom sa rozprávať s dieťaťom, keď vyhlási, že chce tetovanie

Foto – Flickr.com/Benjamin Hoffman
Foto – Flickr.com/Benjamin Hoffman

Pripomeňte mu, že napríklad s piercingom na jazyku alebo v ústach bude pre neho náročnejšie rozprávanie, žuvanie aj prehĺtanie.

Píše Lynn Mohrová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Barista mal na sebe aspoň šesť tetovaní – od malej ruže na vnútornej strane zápästia, až po krajinku, ktorá mu zaberala celé rameno. Keď som sa ho na to spýtala, usmial sa a povedal, že každé z tetovaní má pre neho špeciálny význam. Na to si vyhrnul rukáv a ukázal mi kus kože, ktorý mu znetvorila infekcia z tetovania na pleci. Ľutoval iba to, že sa s nikým vopred neporadil.

Telesné modifikácie môžu občas spôsobiť závažné a trvalé komplikácie. Viem, o čom hovorím. Ako praktická lekárka sa občas stretávam s tínedžermi, ktorí mi rozprávajú o rôznych „skrášleniach“ tela a pritom ich vôbec netrápia otázky bezpečnosti, prevencie či starostlivosti oň.

Veková hranica klesá

Verte mi, na každé majstrovské atramentové dielo pripadá hneď niekoľko nepodarkov.

Napríklad 24-ročná Kanaďanka nedávno zverejnila fotku, ako jej po líci steká fialová farba po riskantnom tetovaní očného bielka, ktoré sa nepodarilo a ona zostala čiastočne slepá. V japonskej Osake zase miestny súd rozhodol, že tatér porušil zákon, keď pracoval bez lekárskej licencie.

Podľa výskumného ústavu Statistic Brain malo v roku 2016 aspoň jedno tetovanie 36 percent Američanov vo veku 18 až 25 rokov.

Až v 38 štátoch USA platí zákon, ktorý maloletým znemožňuje nechať sa tetovať bez súhlasu rodičov. Keďže veková hranica, pri ktorej spoločnosť toleruje tetovanie, neustále klesá, narastá význam rozhovorov, ktoré by ste mali s deťmi doma absolvovať.

Hovorte o rizikách

V roku 2017 Americká akadémia pediatrov vydala odporúčania, ako poskytovať starostlivosť adolescentom a mladým dospelákom, ktorí vyhľadávajú telesné modifikácie ako napríklad tetovanie, piercing či skarifikácia (zjazvenie).

Ak sa s nimi ako rodičia, opatrovatelia či poskytovatelia zdravotnej starostlivosti otvorene porozprávate, predídete mnohým problémom. Na konverzáciu si vyhraďte aspoň polhodinu a začnite

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravie

Teraz najčítanejšie