Denník N

Kollárovo námestie sa pomaly mení k lepšiemu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Roky toto námestie chátralo, blokoval ho najmä spor o podzemné garáže a nezáujem akokoľvek ho zlepšovať. Dnes sa môže zmeniť vďaka iniciatíve inštitúcií, neziskoviek a firiem v jeho okolí.

Šesťdesiatpäť percent opýtaných ľudí tomuto námestiu priradilo prívlastky: zanedbané, špinavé, rozbité. Nasledovali aj ďalšie: rušné, škaredé, prázdne, nevyužité či priamo nebezpečné. Potenciál v ňom videlo iba minimum ľudí, ktorí tadiaľto zvyknú prechádzať.

Kollárovo námestie v Bratislave naozaj nepatrí medzi najkrajšie. V posledných mesiacoch sa však mení k lepšiemu. Na rohu s Obchodnou ulicou je nová piváreň s terasou a výberom pív z malých pivovarov, ktorá zásadne zmenila atmosféru minimálne v jednej časti námestia. Mobiliár bol opravený, plochy pod stromami vyčistené.

Je to tak najmä vďaka iniciatíve nadácie Green Foundation, podnikateľa Borisa Zeleného, ktorá sa o námestie začala zaujímať už pred dvoma rokmi. Teraz má v rukách aj záverečnú správu participácie, ktorá mala za cieľ zistiť, ako by sa námestie mohlo posunúť vpred.

Okrem negatívneho dojmu ľudí, ktorí ním prechádzajú, z nej vyplýva niekoľko kľúčových zistení a odporučení, ktoré práve teraz začína nadácia v spolupráci s okolitými inštitúciami, iniciatívami a firmami napĺňať.

Dlhodobý nezáujem

Za zlou situáciou na námestí vidí Jan Kurka, správca nadácie Green Foundation, viacero okolností: jednou z nich je dlhodobo zanedbaná starostlivosť, druhou je dlhoročný spor o podzemné garáže, hoci poradie by mohlo byť aj opačné.

Výstavbu garáží povolil ešte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Kultúra

Teraz najčítanejšie