Denník N

Od reklamy sa vrátil k umeniu, Martin Knut je charizmatický rozprávač príbehov o našom živote

Detail diela Martina Knuta. Foto - Vladimír Eliáš
Detail diela Martina Knuta. Foto – Vladimír Eliáš

V Mestskej galérii v Rimavskej Sobote je výstava výtvarníka Martina Knuta, ktorý sa po dvadsiatich rokoch vrátil k umeniu.

„Hľadám sám seba v priestore medzi tým, čo hovorím a tým, čo mi v mojich slovách uniká,“ napísal Martin Knut na jeden svoj obraz.

Väčšina z nás ho pozná ako maliara. Maľuje, kreslí, vytvára príbehy. Je konceptuálnym umelcom, básnikom, hľadačom pravdy a porozumenia. To podstatné z jeho obrazov sa neodohráva na ploche obrazu, ale niekde inde. Za ňou, v názve, ale predovšetkým v našej mysli.

Martin Knut nás na to jemne upozorňuje narúšaním plochy obrazu. Sme nasmerovaní inde – hlbšie, pod povrch vecí, ktoré si myslíme, že vidíme. Martin Knut maľuje, ale maľba nie je cieľom jeho úsilia, skôr prostriedkom. Ani nie tak ku komunikácii posolstva. Je skôr upozornením, výzvou k hľadaniu úprimnejšieho, pravdivejšieho a lepšieho človeka v nás.

Práve teraz máte príležitosť vidieť jeho výstavu Tušíte, že neviete, čo cítite? v Mestskej galérii v Rimavskej Sobote. Výstava bola predĺžená do 18. septembra.

Z výstavy Martina Knuta v Mestskej galérii v Rimavskej Sobote. Foto – Vladimír Eliáš

Strach stretnúť nedostatok predstavivosti, 2017. Foto – Vladimír Eliáš

Šťastný. Prešťastný. Nešťastný, 2018. Foto – Vladimír Eliáš

Sedieť naprieč rozvrstvením, 2016. Foto – Vladimír Eliáš

V centre myslenia je dobro

Martin Knut sa vrátil k umeniu len nedávno, predtým takmer dvadsať rokov nevystavoval ani nemaľoval. Podobne ako viacerých jeho generačných súputníkov ho najprv fascinoval a neskôr takmer pohltil nový svet podnikateľských možností, ktorý sa otvoril po Nežnej revolúcii. Martina Knuta našiel pripraveného a odvážneho, aj keď dôsledkom bolo jeho umelecké odmlčanie sa. Vybral sa cestou, na ktorej sa s kreativitou stretával denne. Pracoval ako umelecký riaditeľ v reklamnej agentúre a po pár rokoch spolu so svojimi bratmi založil agentúru vlastnú.

Hektické fungovanie reklamného sveta som mal možnosť sledovať pomerne zblízka dlhé roky, návrat k duševnému rozpoloženiu potrebnému pre umeleckú tvorbu som si však u Martina Knuta nevedel predstaviť. Nejeden kreatívec v reklamnej brandži na vlastnú umeleckú tvorbu zabudol úplne, mnohí časom vyhoreli. Predstava, že po nociach a víkendoch sa dá z reklamy očisťovať umením, sa vo väčšine prípadov (česť výnimkám) ukázala ako neuskutočniteľná.

Martina Knuta späť k umeniu paradoxne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie